Česi a Poliaci odmietli dodať slovenským cementárňam uhlie. Heger chce fórum premiérov

Európske sankcie voči Rusku, konkrétne embargo na dovoz uhlia, ktoré je súčasťou piateho balíka sankcií, schváleného 7. apríla, sa odrazilo a zasiahlo aj slovenský stavebný priemysel. Poľsko a Česko odmietajú cementárom dodať palivo do fabrík.

29.04.2022 16:28
EKO SR Bratislava vláda zamestnávatelia únia... Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas snemu Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) 29. apríla 2022 v Bratislave.
debata (486)

„Dostali sme sa do situácie, ktorá otvára otázku solidarity členských štátov Európskej únie. V cementárňach dnes 70 percent energie na výrobu pokrývame z odpadových palív, no na zvyšných 30 percent potrebujeme uhlie. A dnes majú dve z našich troch cementární ohrozenú prevádzku,” vyhlásil na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Rudolf Mackovič, výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu (ZVC), ktorý zastupuje troch kľúčových výrobcov na Slovensku: Danucem CRH North Danube, Cementáreň Ladce a CEMMAC a.s. Horné Srnie, ktorí spolu prevádzkujú 4 cementárne, 3 štrkovne, 5 kameňolomov a 28 betonární.

Problémom je, že štandardní partneri slovenských cementární v dodávkach uhlia, teda české a poľské bane, ktoré z polovice vlastní štát, im oznámili, že vzhľadom na aktuálnu situáciu nie sú schopné a ochotné plniť platné zmluvy.

auto, automobilka, priemysel, Čítajte viac Zamestnávajú 260-tisíc ľudí a žiadajú zmeny. Zákonníkom práce nepohnem, odpovedal Krajniak

„Dnes nám chodí uhlie v takých množstvách, že sa pozeráme, či sme ešte vôbec schopní v dvoch zo štyroch cementární vyrábať cement ďalej,” pokračoval Mackovič. V súčasnosti sú pritom fabriky tak vyťažené, že majú už dva roky kompletne vypredanú produkciu.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) situáciu vysvetlil tým, že Poľsko aj Česko takto reagujú na európske sankcie na dovoz uhlia z Ruska. „Robia si preto zásoby domácej suroviny, preto ich národné vlády zakázali vývoz,” priblížil.

„Chcem podať pomocnú ruku. Fórum premiérov krajín je aj na to, aby diskutovali o takýchto zásadných veciach, ako je tento prípad, keď sa jedná o významné podniky ich krajín, ktoré nedodržiavajú platné zmluvy,” odpovedal premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že osloví ministrov Poľska a Česka, aby sa snažili udržať solidaritu nie len na úrovni politiky, ale aj podnikateľov. „Rád sa s nimi porozprávam. Pre mňa je ochrániť podnikateľské prostredie kľúčové. Budem veľmi tvrdo rokovať a vycestujem kamkoľvek na svete, aby som vám pomohol zabezpečiť všetky potrebné zdroje,” sľúbil cementárom.

© Autorské práva vyhradené

486 debata chyba
Viac na túto tému: #cement #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku #stavebné materiály