Pokračovanie článku: Zamestnávajú 260-tisíc ľudí a žiadajú zmeny. Zákonníkom práce nepohnem, odpovedal Krajniak

V tejto súvislosti zároveň RÚZ, ako stály člen Hospodárskej a sociálnej rady, vláde odporučila zavedenie mimoriadnych (monotematických) rokovaní tripartity. „Z pohľadu zamestnávateľského sektora považujeme za nevyhnutné, aby sa tripartita hlbšie zaoberala odbornými diskusiami k vybraným celospoločenským témam, ktoré môžu mať výrazný dopad na slovenské podnikateľské prostredie,“ skonštatoval viceprezident RÚZ, Róbert Spišák. V nadchádzajúcom období podľa neho ide predovšetkým o oblasti vyhodnotenia čerpania európskych štrukturálnych a investičných fondov, problematiku bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), Daňovo-odvodovú reformu, Energetickú stratégiu či zavedenie e-faktúry.

Krajniak sa vyjadril, že je otvorený čo najväčšej spolupráci, zároveň ale zdôraznil, že zákonník práce sa v najbližších dvoch rokoch meniť nebude. „Pracovný kódex na Slovensku je štandardný európsky Zákonník práce. Ak zákonníky práce nie sú bariérou pre zamestnávanie v západnej Európe, ani náš Zákonník práce by nemal byť takouto bariérou," tvrdil v diskusii.

Minister práce tiež nechce meniť ani automat zvyšovania minimálnej mzdy. Aktuálne nastavenie na 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov je podľa neho postačujúce. Minimálna mzda na Slovensku by tak mala od budúceho roka stúpnuť zo súčasných 646 eur na 691 eur. „Takto je to nastavené férovo a je to únosné pre ekonomiku," povedal. Pripúšťa však, že zamestnávatelia a odborári sa môžu na výške minimálnej mzdy dohodnúť aj individuálne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #trh práce #vojna na Ukrajine #zamestnávanie