Ceny pohonných hmôt a potravín v Maďarsku zatiaľ neporastú, vláda predĺžila cenový strop do júla

Maďarská vláda predĺžila cenový strop na pohonné látky a niektoré základné potraviny o ďalšie dva mesiace, keďže spotrebiteľské ceny v krajine naďalej rastú. Informoval o tom v stredu premiér Viktor Orbán.

27.04.2022 17:57
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Vo videu na Facebooku uviedol, že strop cien benzínu a nafty, ktorý vláda v novembri stanovila na 480 forintov za liter, bude platiť do 1. júla. Platnosť stropu na ceny pohonných látok sa mala skončiť v nedeľu 1. mája.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič: Sulík má obiehať krajiny a vybavovať plyn, DPH neznížime, ale prídeme s novou pomocou

Orbán podotkol, že do 1. júla bude platiť aj limit na ceny základných potravín, ako je cukor, múka, slnečnicový olej, bravčové stehná a kuracie prsia, ktorý zaviedli 1. februára.

Maďarskí maloobchodníci sú povinní udržiavať ceny týchto produktov maximálne na úrovni z 15. októbra 2021, a musia zabezpečiť, aby tieto položky boli na sklade.

Maďarská vláda zaviedla cenové stropy v reakcii na stúpajúcu infláciu a rekordné oslabenie forintu voči euru. Inflácia v Maďarsku dosiahla v marci 8,5 % a tamojšia centrálna banka tento týždeň predpovedala, že do konca roka by mohla prekročiť 9 %.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Maďarsko #pohonné látky