Košickí oceliari hlásia čistý zisk pol miliardy, podnik vlani zaznamenal vysoký dopyt

Skupina U. S. Steel Košice ukončila minulý rok s čistým ziskom 517 mil. eur. Rok predtým pritom vykázala čistú stratu 85 mil. eur.

26.04.2022 14:52
USS, Kosice Foto:
U.S. Steel, Košice
debata (1)

Tržby a ostatné výnosy skupiny dosiahli 4,004 mld. eur, kým v roku 2020 to bolo 1,868 mld. eur. Ako sa ďalej uvádza vo výročnej správe spoločnosti, zisk bol primárne spôsobený priaznivými obchodnými podmienkami, keď podnik zaznamenal vysoký dopyt a vysoké predajné ceny výrobkov, ktoré vyústili do zvýšeného využívania výrobných kapacít.

„Čistý zisk za rok 2021 bol ovplyvnený negatívnym dopadom účtovania emisných kvót CO2, ktorý bol čiastočne kompenzovaný pozitívnymi dopadmi naúčtovanými v ostatnom komplexnom výsledku," konštatuje ďalej skupina. V uplynulom roku pritom investovala 41 mil. eur a nakúpila emisné kvóty EUA v celkovej hodnote 207 mil. eur. Počet jej zamestnancov klesol z 9 376 v pred­minulom roku na vlaňajších 8 950.

„Pre korporáciu U. S. Steel bol rok 2021 rokom rekordným, keď firma vykázala upravený EBITDA v hodnote 5,6 mld. USD, co je o vyše 40 % viac v porovnaní s tým, čo sme dosiahli za predchádzajúcich 5 rokov dohromady. Vyše 3 mld. zisku vytvorili závody v Severnej Amerike, 1,5 mld. pochádza z Big River Steel a v Košiciach sme sa na tomto výsledku podieľali vyše jednou miliardou dolárov. Nie je to teda rekordný rok len pre korporáciu, ale aj pre nás v Košiciach," uviedol vo výročnej správe prezident U. S. Steel Košice, s.r.o. James E. Bruno.

Čo sa týka aktuálneho roka, pre U. S. Steel Košice môže byť podľa zverejnených informácií druhý najlepší rok za posledných 10 rokov. Ovplyvniť to ale môže situácia na Ukrajine. „Z tohto dôvodu sme preventívne spustili plán zameraný na zaistenie dostatočných zásob strategických surovín. Navyše, v reakcii na sankcie uvalené na Ruskú federáciu spoločnosť identifikovala riziká a prijala relevantné opatrenia, s cielom znížiť nepriaznivé dopady na svoje podnikanie," informuje spoločnosť.

U. S. Steel Košice zahŕňa spoločnosť U. S. Steel Košice, s.r.o. a jej dcérske spoločnosti v tuzemsku a zahraničí. U. S. Steel Košice, s.r.o. je jedným z najväčších integrovaných výrobcov valcovaných výrobkov v strednej Európe s výrobným programom pozostávajúcim zo širokej škály za tepla a za studena valcovaných výrobkov, výrobkov s povrchovou úpravou, vrátane pozinkovaných, lakoplastovaných, pocínovaných plechov a izotropných plechov. Okrem plochých valcovaných výrobkov spoločnosť vyrába aj špirálovo zvárané rúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #priemysel #U.S.Steel