Drahé materiály? Stavitelia môžu projekty preceniť o 15 percent

Aktuálne zákon povoľuje zvýšenie zákazky do 15 percent, no stavitelia ho musia poriadne zdôvodniť, hovorí Janka Zvončeková, riaditeľka tlačového odboru Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

21.04.2022 15:47
ÚVO, úrad pre verejné obstarávanie Foto:
Úrad pre verejné obstarávanie
debata

Aké majú možnosti firmy, ktoré podpísali zmluvy vo verejnom obstarávaní, no zdraželi im materiály?

V prvom rade treba zdôrazniť, že nákupcovia už dnes môžu podpisovať dodatky, no musia ich zdôvodniť v súlade so zákonom.

O koľko dovoľuje zvýšenie paragraf o nepredvídateľných okolnostiach?

Inštitút „de minimis“ umožňuje zmenu ceny do 15 percent. Ak to nepostačuje, paragraf o nepredvídateľných okolnostiach umožní navýšiť sumu až do 50 percent. Musia si však dať pozor na podrobné zdôvodnenie opodstatnenosti uzavretia dodatku v kontexte aktuálnej situácie na trhu a sumy, o ktorú sa zmluva zvyšuje. Tá zvýšená suma sa totiž opäť bude platiť z verejných peňazí, teda zo štátneho rozpočtu, z rozpočtov miest a obcí alebo z európskych zdrojov.

stavba,robotnici,tri veze Čítajte viac Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Minister Andrej Doležal (nom. Sme rodina) spomínal, že chce flexibilnejšie zvyšovanie v dodatkoch. Súhlasíte?

Na túto tému sa preto musí pozrieť štát v širšom kontexte, aby sa čo najviac eliminovalo riziko zneužitia aktuálnej situácie a s tým spojené plytvanie verejnými zdrojmi. Štát je zastúpený viacerými inštitúciami, preto by bola veľmi žiaduca práca expertnej skupiny, ktorú sme navrhovali už vlani.

Kto všetko by bol v tej skupine?

Ide v prvom rade o Štatistický úrad a Národnú banku Slovenska (NBS), ktoré by mohli zostaviť dáta o priemernom zvýšení cien kľúčových komodít, ktoré si štát určí podľa zákaziek. Úrad nemôže ísť nad rámec svojej zákonnej kompetencie a nemôže "paušálne” povoliť podpisovanie dodatkov, navyše taký krok neurobila dodnes ani Európska komisia a pritom mnohé súťaže sa týkajú aj eurofondových zákaziek.

Čo v tejto oblasti doteraz spravil ÚVO?

Aj v tejto situácii úrad zo svojej pozície robí maximum, už vlani sa úrad obrátil na Štatistický úrad, NBS, aby sme nákupcom sprostredkovali analýzu nárastu konkrétnych komodít. Nákupcovia však zrejme potrebujú ešte väčšiu pomoc a tak do tejto práce expertnej skupiny navrhujeme zapojiť aj kontrolný úrad a Útvar hodnoty za peniaze, pričom úrad už dnes na pomôcke pre nákupcov pracuje aj so zastupiteľmi samotných nákupcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #stavebné materiály