Pokračovanie článku: Prejde nová Krajniakova daň? Kým koalícia hľadá liek na zdražovanie, Fico ju podporil

Energetici už špeciálny odvod platia

Zavádzanie dodatočných a selektívnych daní pre monopolné a oligopolné subjekty podľa šéfa Klubu 500 Gregora spôsobí okrem toho zdražovanie ich produktov a služieb. „Všetky svoje dodatočné náklady si z titulu svojho postavenia na trhu prenesú do svojich cien. V konečnom dôsledku znova zaplatí občan-spotrebiteľ,” reagoval Gregor.

S týmto tvrdením súhlasí aj ekonóm INESS Radovan Ďurana. „Daň je dodatočný náklad, a každý vlastník firmy sa snaží zachovať očakávanú návratnosť investície a tento náklad novej dane preniesť na zákazníka či na zamestnancov v podobe nižších miezd,” tvrdí analytik.

Zároveň upozorňuje, že aj táto daň je hrozbou, že slovenské podnikateľské prostredie dostane nálepku: sem nechoďte, tu sa podľa potreby uvaľujú selektívne dane. Firmy, ktoré teraz vplyvom vojny potrebujú dodatočné zdroje na investície do výroby, tak prídu o dôležité prostriedky. Namiesto toho navrhuje zrušiť mimoriadnu tehotenskú dávku či použiť lepší výber DPH, ktorý by mal byť o 0,3 miliardy eur vyšší, ako sa plánovalo v rozpočte.

Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE), zas upozornila na fakt, že už v súčasnosti platia regulované subjekty špeciálny odvod vo výške 4,4 % nad rámec daní z príjmu právnických osôb. „Predpoklad, že z vysokých cien komodít profitujú napríklad dodávateľské alebo distribučné spoločnosti, je jednoducho nesprávny, keďže tieto komodity nakupujú len pre zákazníkov alebo pre vlastnú potrebu,” hovorí. „Dnes žiadny dodávateľ elektriny či plynu na Slovensku neprofituje z vysokých cien komodít, ktoré musí nakupovať pre svojich zákazníkov,” dodáva.

Slovnaft zas upozornil, že rafinérske marže sa za posledné tri roky pohybujú tesne nad nulou. V roku 2020 boli dokonca záporné a bratislavská rafinéria zaklincovala stratu na úrovni takmer 82 miliónov eur. Vyššia marža podľa hovorcu Slovnaftu Antona Molnára sama osebe nehovorí o tom, čo rafinéria zarobí. „Tento údaj napríklad neberie do úvahy, že rafinéria Slovnaft mala celý marec odstávky a prakticky išla na polovicu,“ povedal pre denník Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Igor Matovič #monopoly #energofirmy #oligopoly