Pokračovanie článku: Prejde nová Krajniakova daň? Kým koalícia hľadá liek na zdražovanie, Fico ju podporil

Opozíciu presvedčili

Spoločnú reč však našli Krajniak a Matovič s opozíciou. Líder Smeru Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že akékoľvek zdanenie výrazne ziskových firiem má ich plnú podporu v parlamente. „Podporíme akýkoľvek návrh osobitného zdanenia monopolov. My sme zaviedli nulový zisk pre zdravotné poisťovne. A špeciálne žiadame vládu, aby vrátila náš bankový odvod, ktorý prinášal 300 miliónov ročne do rozpočtu,” vyhlásil. Ak by sa tieto tri opatrenia spojili, podľa Fica štát vyzbiera na mieste miliardu eur. To je polovica sumy, ktorú chcú použiť na vyplatenie 1 500-eurového mimoriadneho príspevku pre každú domácnosť.

Smer v minulosti navrhoval, vtedy ešte ako vládna strana, zdaniť energetické monopoly v roku 2006. Dôvodom bol návrh na zvýšenie cien plynu Slovenským plynárenským podnikom (SPP) o 16 %, napokon sa však po sérii rokovaní s vládou dohodol na štyroch percentách.

stavba, zatepľovanie domu, robotník, rekonštrukcia Čítajte viac Šéf zväzu stavebníkov: Dochádzajú všetky materiály. Berie ten, kto viac zaplatí

Strana Dobrá voľba a umiernení vedená Tomášom Druckerom sa vydala iným smerom. Navrhla, aby vláda prísnejšie obmedzila zisky reťazcov na predaji zdražujúcich potravín. Konkrétne, aby podľa vzoru Česka začali obchodníci povinne zverejňovať, koľko z ceny tvoria ich marže na potraviny. Súčasná dohoda ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) s reťazcami, že nenavýšia marže na trinástich vybraných potravinách, je podľa nich netransparentná. Porovnali totiž nákup týchto potravín v Česku, Poľsku, Maďarsku a na Slovensku a ukázalo sa, že napriek dohode zdražovali rozdielne v jednotlivých reťazcoch.

„Len vtedy, keď to ľudia uvidia na cenovkách, si to skontrolujú a ukáže sa, kto podvádza. Dnes vidíme, že niekde narástli ceny o dve percentá, inde o 20 percent, u rôznych obchodníkov,” tvrdí Drucker.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Igor Matovič #monopoly #energofirmy #oligopoly