Pokračovanie článku: Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Podobné správy sa objavujú aj z iných satelitných miest a obcí. Portál Index upozornil napríklad na projekt Noemis v Stupave, kde developer klientom hromadne vypovedal zmluvy a navýšil ceny o desaťtisíce eur. Aj po zaplatení prípadných pokút môže developer s následným predajom výrazne zarobiť. Ďalším podobným bol prípad Greenresidence v Rovinke.

Pomôcť musí aj rodina

Jedinou cestou pre ľudí, ak nechcú prísť o bývanie, je rozdiel v cene doplatiť. Najčastejšie tak ich kroky smerujú do banky, kde si na stavbu požičali. „V súvislosti s rastom cien v tejto oblasti vidíme častejšie ako v minulosti záujem klientov si hypotekárny úver navýšiť alebo dofinancovať,” hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB. „Väčšina financovania smeruje do kúpy bytov, ale pri výstavbe sa stáva, že klienti potrebujú navýšenie alebo posun lehoty na čerpanie, ak mešká výstavba. Stávalo sa to počas pandémie a aj pre rastúce ceny materiálov, teda stavebných vstupov,” pridáva sa Lukáš Havlík, PR špecialista Slovenskej sporiteľne.

Ak však má klient o takéto navýšenie záujem, musí splniť podmienky banky. „Musia znovu prejsť schvaľovaním, to znamená, že sa im znovu posudzujú príjmy, výdavky a hodnota nehnuteľnosti. Je tiež vyžadovaný nový finančný rozpočet na plánované práce,” vymenúva Jozef Daňo, zastupujúci marketing Fio banky.

V prípade, ak klientovi nie je možné schváliť navýšenie úveru alebo iné dofinancovanie, najčastejšie z dôvodu, že už je na hranici regulovaných limitov zadlženia, musí hľadať iné možnosti. Napríklad presvedčiť do úveru iných, nezadlžených členov rodiny. „Klienti si môžu požiadať aj o ďalší, nový úver na bývanie. V prípade, ak banka klientovi neschváli nový úver na dofinancovanie, riešením môže byť bezúčelový spotrebný úver, vlastná hotovosť alebo pomoc rodiny,” dodáva Simona Miklošovičová, hovorkyňa Tatra banky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti #stavebné materiály