Pokračovanie článku: Rubeľ je silný ako pred vojnou. Aj po piatom balíku sankcií. Ako je to možné?

„Trh s rubľom je tak značne zmanipulovaný podobne ako trh s korunou na sklonku socializmu. Napríklad v januári 1989 vo vtedajšom Československu sa oficiálne uvádzal kurz 1 USD = 14,30 českoslo­venskej koruny. Ale v skutočnosti na čiernom trhu bol kurz okolo 43,50 koruny za dolár,“ komentuje túto situáciu ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank.

Kľúčovú úlohu hrajú platby za plyn a ropu v cudzej mene, teda nie v rubľoch. Kovanda upozornil, že agentúra Bloomberg očakáva, že tento rok Rusko za predaj ropy a plynu do zahraničia zinkasuje 321 miliárd amerických dolárov. Teda takmer o tretinu, necelých 80 miliárd dolárov, viac ako vlani. Podľa výpočtu think-tanku Bruegel tento rok v prvej polovici roka posiela len samotná EÚ Rusku za energie 850 miliónov dolárov denne. To sú ohromné peniaze.

Napriek zmrazeniu asi polovice ruských aktív (doláre, eurá, jüany či zlato) v hodnote 640 miliárd dolárov má tak Kremeľ zabezpečený prísun cudzích mien v platbách za plyn a ropu. Zrejme práve preto Vladimir Putin vyhlásil, aby európske štáty platili za plyn v rubľoch. Dopyt po rubli by sa zase iba zvýšil, čo by posilnilo jeho hodnotu.

K stabilizácii rubľa prirodzene prispieva práve vyhliadka rekordného prebytku zahraničného obchodu Ruskej federácie. „Ruskí vývozcovia budú do Ruska voziť devízy (a nakupovať za ne ruble) za energie, zatiaľ čo ruskí dovozcovia devízy príliš vyvážať nebudú, teda ani nebudú predávať svoje ruble, aby si za ne devízy na nákup v zahraničí zaobstarali, pre sankcie totiž už teraz nemajú veľmi čo v zahraničí kupovať a potom dovážať. Tvrdá mena tak zostane v Rusku, čo podporí ekonomiku, a teda koniec koncov aj rubeľ,“ tvrdí Kovanda.

Ďalší cieľ: ropa a Sberbank

Ekonomické postihy pre Rusko sa však nekončia. Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v nedeľu uviedla, že nové sankcie sa dotknú veľkej ruskej banky Sberbank a ropy. „Naďalej sa pozeráme na bankový sektor, predovšetkým na Sberbank, na ktorú pripadá 37 % ruského bankového sektora,“ odpovedala Leyenová v rozhovore pre nemecký nedeľník Bild am Sonntag na otázku týkajúcu sa pripravovaného šiesteho balíka sankcií. „A, samozrejme, ide aj o energetiku.“

Komisia podľa Leyenovej práve pripravuje „mechanizmy, aby do ďalšieho balíka sankcií mohla byť zahrnutá aj ropa“. Hlavným cieľom je znížiť Putinove príjmy, z ktorých financuje vojnu na Ukrajine, zdôraznila šéfka EK. Takže EÚ nesmie pripustiť, aby na iných trhoch predával ropu, ktorá by inak smerovala do EÚ, za ešte vyššie ceny. Ak by došlo k uvaleniu embarga na ropu, s kurzom rubľa by to mohlo zamávať.

Rusko zrejme nie je schopné splácať svoje dlhy

Rusko sa zrejme dostalo do platobnej neschopnosti, keď sa pre západné sankcie pokúsilo o obsluhu svojich dolárových dlhopisov rubľami, uviedla agentúra Moody's. Moskva mala naposledy problémy so splácaním zahraničného dlhu po boľševickej revolúcii v roku 1917. Rusko 4. apríla uhradilo splátky dvoch štátnych dlhopisov splatných v rokoch 2022 a 2042 v rubľoch. V podmienkach splácania dlhopisov sú však stanovené doláre. Preto je Rusko podľa definície Moody's v platobnej neschopnosti, ak to nenapraví do 4. mája, čo je koniec 30-dňového tolerančného obdobia, uviedla vo štvrtok (14. 4.) ratingová agentúra.

„Tieto dlhopisové kontrakty nemajú ustanovenie týkajúce sa splácania v inej mene než v dolároch,“ pripomenula Moody's a dodala, že niektoré ruské eurobondy emitované po roku 2018 umožňujú za istých podmienok splátky v rubľoch, dlhopisy emitované predtým, čo sú aj spomínané dlhopisy splatné v rokoch 2022 a 2042, to neumožňujú. Investori podľa názoru Moody's k dátumu splatnosti nedostali úhradu v zahraničnej mene, k čomu sa Rusko zmluvne zaviazalo.

Zdroj: TASR

© Autorské práva vyhradené

290 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #sankcie #rubeľ #vojna na Ukrajine