Národná banka Slovenska poslala na Ukrajinu dve pancierové vozidlá. Majú špeciálnu misiu

V mierových časoch peniaze, vo vojnových ľudia v ohrození života – tak by sa dala pomenovať „misia“ dvoch špeciálnych vozidiel Národnej banky Slovenska (NBS), ktoré prevzala Národná banka Ukrajiny.

13.04.2022 10:04
NBS, vozidlá Foto:
debata (10)

Mali by slúžiť na mimoriadnu evakuáciu ľudí z oblastí zasiahnutých ruskými agresormi na Ukrajine, prípadne na iné účely. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké si ich prevzali naši ukrajinskí kolegovia, informuje NBS vo sovjej tlačovej správe.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Slovnaftu vystrelili marže vďaka lacnej ruskej rope. Prečo by nemal zlacniť palivá, pýta sa analytik?

Národná banka Slovenska tiež skúmala možnosti, ako zabezpečiť výmenu ukrajinskej hrivny za domácu menu pre ukrajinských občanov, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy a prišli na územie Slovenska. Po viacerých konzultáciách s ECB, Európskou komisiou a Národnou bankou Ukrajiny sa ukázal ako najvhodnejší spôsob realizovať výmenu prostredníctvom komerčného sektora.

Vďaka Tatra banke si dnes môžu občania Ukrajiny vymeniť hotovosť na šiestich obchodných miestach. Po Bratislave, Michalovciach a Humennom bola výmena spustená v Košiciach, Prešove a Žiline. Po veľkonočných sviatkoch Tatra banka pripravuje výmenu na pobočkách v Trnave, Nitre a Banskej Bystrici, čím by boli pokryté všetky krajské mestá.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #vojna na Ukrajine