Firmy sa trhajú o ľudí. V marci pribudlo 33-tisíc inzerátov

Pracovný trh v súčasnosti praje uchádzačom a uchádzačkám o zamestnanie. Najväčší pracovný portál na Slovensku Profesia.sk zaznamenal v marci rekordných, takmer 33-tisíc zverejnených voľných pozícií. Zamestnávatelia hľadajú najmä ľudí v odvetviach obchodu, výroby a v oblasti informačných technológií.

12.04.2022 11:47
práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Počet ponúk pre uchádzačov o zamestnanie stále rastie. Oproti januáru minulého roka sa počet pracovných príležitostí zdvojnásobil. Viac ako 12-tisíc pozícií ponúkajú zamestnávatelia v Bratislavskom kraji. Voľné pracovné miesta sú však vo všetkých regiónoch, informuje Profesia.sk v novej analýze.

Viac než 3 300 zamestnancov potrebujú získať v Trnavskom kraji, ale takmer 3-tisíc pozícií čaká na uchádzačov a uchádzačky o zamestnanie aj v Žilinskom a Trenčianskom, Nitrianskom či Košickom kraji. Zamestnávatelia pri pridávaní inzerátov čoraz častejšie označujú aj pracovné ponuky, ktoré sú vhodné pre ľudí z Ukrajiny. Počas minulého mesiaca tvorili už 11 percent z celkového počtu publikovaných inzerátov.

Vývoj počtu ponúk od roku 2021. Foto: Profesia.sk
vyvoj poctu ponuk od roku 2021 Vývoj počtu ponúk od roku 2021.
VW Group - výrobný závod  Kaluga Čítajte viac Ťažný kôň slovenskej ekonomiky stráca dych. Výpadky výroby a chýbajúce diely, priemysel bojuje s vlastnou vojnou

Ktoré odvetvia hľadajú najviac zamestnancov?

Počas marca zamestnávatelia publikovali najviac pracovných ponúk v odvetví obchodu, tieto ponuky predstavovali 18 percent z celkového počtu pridaných inzerátov. Hľadali sa zamestnanci na pozície predavač/preda­vačka, odborný predajca/predajkyňa alebo pokladník/poklad­níčka.

Mnoho firiem sa stále usiluje získať zamestnancov do výroby, z celkového množstva pozícií ich bolo 15 percent. Zamestnávatelia majú záujem o operátorov/o­perátorky výroby, skladníkov/sklad­níčky, robotníkov/ro­botníčky, montážnikov/mon­tážničky.

Oblasť informačných technológií patrí k tým, ktoré dlhodobo bojujú s nedostatkom špecialistov. Obrovský záujem je tak o odborníkov a odborníčky z tejto oblasti, napríklad o programátorov/ky, alebo softvérových inžinierov/in­žinierky. Ponuky pre ľudí z IT tvorili z celkového počtu 14 percent.

Pracovné ponuky na Slovensku rekordne pribúdajú

Najväčší pracovný portál na Slovensku Profesia.sk zaznamenal v marci rekordných, takmer 33-tisíc zverejnených voľných pozícií.

Fotogaléria
Najžiadanejšie pozície vo výrobe
Najžiadanejšie pozície v obchode
+2Odvetvia s najvyšším počtom pracovných ponúk

Aké pracovné pozície zaujímajú uchádzačov a uchádzačky o zamestnanie?

Najviac kandidátov a kandidátok počas minulého mesiaca reagovalo na ponuky v segmente žurnalistika, polygrafia a médiá. Atraktívnou je pre uchádzačov a uchádzačky o zamestnanie oblasť administratívy. Väčší počet záujemcov reflektuje aj na zverejnené ponuky v odvetví prekladateľstvo a tlmočníctvo.

Mnoho zamestnávateľov chce uchádzačov osloviť aj kreatívne nazvanou pozíciou a zjavne to funguje. Ponuka Visual merchandiser / Vizualista, ktorú nájdete v oblasti obchodu, v marci zaznamenala takmer 45 reakcií na 1 pracovnú ponuku. Ľudia sa však v tomto segmente zaujímajú aj o pracovné miesto administrátora/ky internetového obchodu či referenta/ky odbytu. V oblasti výroby najviac reakcií Profesia zaznamenala na pozíciách vedúceho/vedúcej prevádzky, baliča/ky alebo predáka/predáčky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #trh práce