Ruské železnice sú na kolenách. Znamená to bankrot prvého veľkého podniku v Rusku od uvalenia sankcií?

Pre desiatky miliónov Rusov predstavuje vlak jediný dostupný spôsob ako prekonávať dlhšie vzdialenosti.

11.04.2022 16:12
Vladimir Putin Foto:
Vladimir Putin
debata (31)

Ruským železniciam sa kvôli európskym sankciám nepodarilo uhradiť splátku. Firma, ktorej 100 percentným vlastníkom je Rusko, tak z pohľadu veriteľov skončila v bankrote. Ide o prvú platobnú neschopnosť zaznamenanú od uvalenia západných sankcií na ruskú ekonomiku, informuje spravodajská agentúra Bloomberg.

O marcovú splátku sa ruské železnice pokúsili, ale kvôli sankciám k veriteľovi peniaze nedorazili. Po uplynutí všetkých lehôt tak prišlo oficiálne vyhlásenie bankrotu.

„Bankrot neznamená, že Ruské železnice budú zo dňa na deň bez peňazí. Dramaticky sa však zhorší ich prístup k financovaniu. Nepožičia im teraz napríklad ani Čína. Financovať ich tak bude musieť úplne a priamo Kremeľ," domnieva sa analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ako ďalej upozorňuje, tak bankrot železníc bude mať dopad aj pre bežných obyvateľov. Pre desiatky miliónov Rusov, často Putinových priaznivcov, predstavuje vlak jediný dostupný spôsob, ako v rozľahlej krajine prekonávať dlhšie vzdialenosti. Na letenku títo ľudia totiž často nemajú.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Rusko #firma