Rusko pokračuje v dodávkach plynu do Európy, ktorá zvažuje nové sankcie

Rusko v pondelok ponechalo bez zmeny toky plynu cez kľúčové plynovody v Európe, a to aj napriek neistote týkajúcej sa platobných podmienok. Lídri Európskej únie (EÚ) zároveň vyzývajú na ďalšie sankcie proti Moskve po obvineniach z vojnových zločinov na Ukrajine.

04.04.2022 12:19
Plyn Foto: ,
ilustračná fotka
debata (9)

Fyzicky plyn prúdi cez plynovod Jamal-Európa po tom, ako v nemeckom bode Mallnow zaznamenali cez víkend výkyvy a podľa údajov nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade bol tok naposledy na nule.

Nominácie, respektíve požiadavky na dodávky ruského plynu cez Veľké Kapušany, vstupný bod na Slovensku z Ukrajiny, boli v pondelok stabilné na úrovni 967.841 megawat­thodín (MWh), rovnako ako prietok plynovodom Nord Stream 1 do Nemecka.

Ruský štátny energetický gigant Gazprom informoval, že pokračuje v dodávkach zemného plynu do Európy cez Ukrajinu v súlade s požiadavkami európskych spotrebiteľov.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Za plyn zaplatíme podľa platnej zmluvy, v eurách

Otázne však zostávajú budúce dodávky vzhľadom na požiadavky Kremľa, aby odberatelia začali platiť Gazpromu za plyn v rubľoch.

Slovenský premiér Eduard Heger cez víkend potvrdil, že jeho krajina bude proti takýmto platobným požiadavkám postupovať jednotne s Európskou úniou.

Zároveň sa cez víkend objavili výzvy na nové kolo sankcií, ktoré by zasiahli ruskú ekonomiku, po správach o vojnových zločinoch na Ukrajine, kde boli objavené stovky zabitých civilistov, pričom niektorí mali zviazané ruky a boli zastrelení zblízka.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v nedeľu (3. 4.) uviedla, že EÚ musí diskutovať o zákaze dovozu ruského plynu po odhalení zverstiev, ktoré spáchala ruská armáda. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron podporil sankcie na dovoz ruskej ropy a uhlie.

Ivan Mikloš Čítajte viac Mikloš sa obul do Sulíka, je Putinov užitočný idiot. Volali mi známi, či je pravda, čo povedal

Litva už oznámila, že už nebude dovážať ruský plyn pre svoje domáce potreby, čím sa stala prvou krajinou v Európe, ktorá si zaistila nezávislosť od ruských dodávok.

Taliansky minister pre ekológiu Roberto Cingolani povedal, že jeho krajina má dostatočné zásoby na to, aby sa v najbližších mesiacoch vzdala dodávok ruského plynu.

Taliansko a Nemecko patria medzi veľké európskej ekonomiky, ktoré sú najzávislejšie od ruského plynu.

Rusko poprelo správy, že sa zameriava na civilistov, a odmietlo obvinenia z vojnových zločinov. Moskva uviedla, že vraždy pri Kyjeve boli „zinscenované“, aby pošpinili meno Ruska.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn