Daniari oživili e-faktúru. Ročne má priniesť 100 miliónov v daniach navyše

Od roku 2024 by sa mala na Slovensku zaviesť elektronická faktúra. Tá umožní finančnej správe včasné vyhľadávanie podvodov v dodávateľskom reťazci, najmä elimináciu vysokých daňových nedoplatkov vznikajúcich z vyčíslenia rozdielu dane po výkone daňových kontrol.

29.03.2022 17:39
účtovníctvo dane, daňová evidencia, financie,... Foto:
Kto sa rozhodne pre skutočné výdavky, musí viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu.
debata (5)

Uvádza sa to v Národnom programe reforiem Slovenskej republiky na rok 2022, ktorý ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania. „Termín zavedenia elektronickej faktúry bol pôvodne nastavený na rok 2023, ale v závislosti od prípravy súvisiacej legislatívy a pripravenosti podnikateľského sektora je pravdepodobný posun na rok 2024," priznáva ministerstvo.

Zavedenie e-faktúry má podľa rezortu financií prispieť k ďalšiemu zníženiu daňovej medzery na dani z pridanej hodnoty (DPH) a na dani z príjmov. Pri mesačných platiteľoch sa podvody podľa ministerstva identifikujú s oneskorením až 56 dní od vzniku daňovej povinnosti. Pri štvrťročných platiteľoch DPH ide o oneskorenie až 117 dní. „To umožňuje daňovým subjektom stať sa nekontaktnými," tvrdí ministerstvo financií. Finančná správa odhaduje zo zavedenia e-faktúry dodatočné príjmy vo výške viac ako 100 mil. eur v prvom roku. Tieto dodatočné príjmy sú však podmienené aktívnymi kontrolami na základe analytických údajov.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík reaguje na Matovičovu daňovú „revolúciu“: Má 56 otázok, 4 body sú nepriechodné

K zvýšeniu efektívnosti finančnej správy môže prispieť aj vznik tzv. behaviorálnej jednotky na ministerstve financií. „Jej cieľom je aplikovať poznatky z behaviorálnych štúdií na tvorbu nových politík a ich testovanie v praxi prostredníctvom experimentov," uvádza sa v programe reforiem. V daňovej oblasti sú príkladom rôzne formy komunikácie s daňovým subjektom s cieľom zvýšiť dobrovoľné plnenie daňových povinností a zabezpečiť ich plnenie načas.

Prvým úspechom v tejto oblasti na Slovensku je podľa ministerstva financií pilotný projekt finančnej správy, Inštitútu finančnej politiky, Útvaru hodnoty za peniaze spolu s akademickým sektorom, kde sa cez listovú kampaň kontaktovali daňovníci, ktorým vznikla povinnosť priznať daň z príjmu z predaja nehnuteľností. „Tento projekt priniesol do štátneho rozpočtu dodatočných 2,5 milióna eur a ukazuje, že finančná správa má aj iné a nákladovo efektívnejšie metódy k zabezpečeniu dobrovoľného plnenia daní v porovnaní s tradičnými kontrolami," dodalo ministerstvo financií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #kontroly