Štát začal vykupovať pozemky pri Košiciach. Zaplatí 70 miliónov

Štát začal vykupovať pozemky na priemyselný park Valaliky pri Košiciach, kam chce ministerstvo hospodárstva získať veľkého investora. Na financovanie významnej investície "Strategické územie Valaliky" vláda vyčlenila 85,3 milióna eur, z toho zhruba 70 miliónov je určených na výkup pozemkov.

29.03.2022 12:09
priemyselny park Kosice 04 Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

V centrálnom registri zmlúv je už zverejnených viac ako 200 zmlúv o výkupe pozemkov s ornou pôdou za cenu 14,13 eura za štvorcový meter. Výkup realizuje firma Valaliky Industrial Park, ktorá má projekt na starosti. Jej jediným spoločníkom a vlastníkom je Ministerstvo hospodárstva.

Štátny priemyselný park ponúkne 381 hektárov rovinatých pozemkov vhodných na zakladanie priemyselných budov a plne vybavených všetkými inžinierskymi sieťami a infraštruktúrou. Areál bude možné rozšíriť o ďalších 177 hektárov.

jadrova elektraren mochovce Čítajte viac Na východnom Slovensku vyrastie veľká slnečná elektráreň, plánujú ju postaviť Slovenské elektrárne

Vykupovaná výmera v prvej fáze projektu je 312 hektárov. Počet vlastníkov pozemkov je 666. „Každý majiteľ dostane ponúknutú cenu určenú znaleckým posudkom, buď rýchlo po uzatvorení zmluvy alebo až o rok po vyvlastnení v prípade, ak nebude na ponuku reagovať alebo ju odmietne," informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) koncom minulého roka uviedol, že intenzívne pracuje na získaní investora, ktorý by mohol v tomto priemyselnom parku zamestnať až 5000 ľudí, názov firmy však neuviedol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #investor #priemyselný park