Väčšina firiem už pomáha. Ukrajincom poskytli peniaze, transport aj psychológa

Interná komunikácia o možnostiach pomoci utečencom či zabezpečenie transportu rodín ukrajinských zamestnancov a zamestnankýň, aj toto museli riešiť firmy v posledných týždňoch. Ukazujú to výsledky prieskumu spoločnosti Profesia a iniciatívy Open HR Forum.

29.03.2022 09:15
práca, zamestnanie, firma, skupina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Udalosti na Ukrajine ovplyvnili aj pracovný život na Slovensku. Väčšina zamestnávateľov pre svojich pracovníkov a pracovníčky zintenzívnila komunikáciu o pomoci Ukrajine. Túto možnosť označilo až 61 percent respondentov.

Najviac sa hovorí o témach pomoci Ukrajine, intenzívnejšie informujú svojich ľudí aj CEO ohľadom aktivít a stave firmy. Iba 21 percent zamestnávateľov v prieskume povedalo, že o témach nediskutujú.

úrad práce, zamestnanie, nezamestnaní, práca Čítajte viac Prichádza uťahovanie opaskov. Pre vojnu sa ľuďom prvýkrát prepadnú platy

Dáta spoločnosti Profesia už v minulosti ukázali, že dva roky s pandémiou priniesli do firiem viac informácií o duševnom zdraví. Vojnové hrôzy u nášho východného suseda sú v krátkom čase ďalšou témou, ktorá vo veľkom pôsobí na psychiku ľudí. Aktuálna situácia preto motivuje zamestnávateľov opäť zintenzívňovať komunikáciu o duševnom zdraví. V odpovediach to potvrdilo 42 percent respodentov a respondentiek.

Spomedzi 306 firiem má viac ako polovica skúsenosti so zamestnávaním ukrajinskej pracovnej sily.

Máte skúsenosť so zamestnávaním ľudí z Ukrajiny?
Áno 54%
Nie 46%
Zdroj: Profesia.sk, Open HR Forum  

Prieskum zisťoval, ako zareagovali spoločnosti na náročnú situáciu. Výsledky ukázali, že väčšina zamestnávateľov poskytovala nejakú formu pomoci. Až 74 percent firiem riešilo pomoc pri transporte rodín svojich zamestnancov do bezpečia. Výsledky tiež odhalili, že 66 percent spoločností poskytlo ľuďom z Ukrajiny profesionálne psychologické poradenstvo.

Ako pomáhali firmy ukrajinským zamestnancom a zamestnankyniam?
Pomoc pri transporte rodiny a blízkych zo zahraničia 74%
Psychologické poradenstvo 66%
Finančná pomoc 48%
Preplatené voľno 35%
Relokácia ukrajinských pobočiek / zamestnancov 25%
Iné 25%
Zdroj: Profesia.sk, Open HR Forum  

Zamestnávatelia s ukrajinskou pracovnou silou poskytovali tiež finančnú pomoc, preplatené voľno či relokáciu zamestnancov na Slovensko.

Drvivá väčšina oslovených spoločností tiež informovala, že je ochotná poskytnúť Ukrajincom a Ukrajinkám, ktorí sa rozhodnú prísť na Slovensku, pracovné miesto.

Ochota firiem zamestnať utečencov
Áno 76%
Nie 8%
Ešte sa rozhodujeme 16%
Zdroj: Profesia.sk, Open HR Forum  
debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #zamestnanci #vojna na Ukrajine