Zhodnotiť aj ochrániť úspory? Nemožné? Ale áno, skúste to so šperkmi a diamantmi

Odhaduje sa, že v roku 2021 vzrástol predaj diamantových šperkov v USA o 35 až 45 percent v porovnaní s rokom 2020. Ešte prekvapivejšie je však porovnanie s rokom 2019, ktorý nepoznačila pandémia koronavírusu. V porovnaní s ním zaznamenal americký trh minulý rok nárast o zhruba 15 až 25 percent a to už je omnoho pôsobivejšie, uviedol analytik diamantového odvetvia Paul Zimnisky pre Investiganews.com.

05.04.2022 00:00
ALO diamonds, pr, nepouzivat
Prstene z bieleho zlata so žltým diamantom, tanzanitom a bielym diamantom

Odpoveď v tom, prečo sa odrazu začali viac kupovať šperky, však nespočíva v dobiehaní zrušených a presúvaných svadieb či jubilejných osláv. Faktom je, že ľudia, ktorí chcú investovať, si v posledných rokoch uvedomili rastúcu hodnotu diamantov a šperkov. K tej už dlhší čas prispieva fakt, že náleziská drahokamov sú konečné a teda vyčerpateľné. Aktuálne sa však do hry zapojila aj spoločensko-politická situácia.

Ukrajinsko-ruský konflikt prispel k tomu, že ceny akcelerovali, keďže až tretina diamantovej suroviny pochádza z ruských baní. Vyťažené diamanty sa v súčasnosti na trh nedostanú nielen kvôli sankciám, ale aj vzhľadom na logistické problémy v regióne. Ak budete chcieť kúpiť krásne vybrúsené diamanty, môže sa stať, že nebudú. Špičkové remeselné brusiarne v čase stagnácie trhu a počas pandémie znižovali stavy zamestnancov a zatvárali brusičské školy.

Náušnice z bieleho zlata so smaragdami a diamantmi
ALO, pr nepouzivat Náušnice z bieleho zlata so smaragdami a diamantmi

Rast ceny zlata aj drahých kameňov spôsobil otras v klenotníckych domoch. Nielen milovníci šperkov, ale aj investori si uvedomili nedostižnú výhodu diamantov a drahokamov – sú likvidné, prenositeľné a predstavujú najväčšiu hodnotu koncentrovanú v malej hmatateľnej veci. Výsledkom teda je, že už niekoľko rokov rastúci trh šperkov dostal ďalšie impulzy a záujem rastie a najbližšie mesiace rásť ďalej bude. Či už v prípade investičných diamantov, alebo investičných šperkov, ktorých hodnota je navýšená o cenu ručnej remeselnej práce.

Za investičný šperk sa považuje taký, ktorý má diamant väčší ako jeden karát. Rovnako však tou najkrajšou a najhodnotnejšou ingredienciou investičného šperku môžu byť aj iné drahokamy. Ich ceny tiež atakujú historické rekordy. Klenotníci aktuálne hlásia medziročný rast ceny v prípade rubínu až 80 percent, pri zafíroch 60 percent a smaragdy si polepšili o 50 percent. A čím väčší kameň, tým vyšší medziročný rast.

Samozrejme, nemožno sa na všetko pozerať celkom racionálne – obzvlášť pri šperkoch ide často aj o emocionálnu investíciu – súčasť rodinného príbehu, spomienku na konkrétnu udalosť, ktorá sa uchováva pri každom pohľade na trblietavý vzácny kameň či výnimočnú ručnú prácu. Aj to by teda mali zohľadniť potenciálni kupci komodít ako sú zlato, diamanty, drahokamy a šperky z nich vytvorené. Určite však platí, že kúpiť vzácny šperk v týchto dňoch a týždňoch je zároveň dobrá príležitosť na zhodnotenie úspor, ale aj ich ochranu.

Prsteň z bieleho a ružového zlata s bielymi a...
ALO, pr nepouzivat Prsteň z bieleho a ružového zlata s bielymi a ružovými diamantmi

Zvýšený počet dopytov za ostatné týždne eviduje aj najväčšia klenotnícka sieť na Slovensku a Čechách, ktoré zoskupuje značky ALO diamonds, ALOve a Halada. „Záujem klientov evidujeme najmä pri investičných šperkoch. Či už priamo v našom kreatívnom ateliéri, alebo v predajniach. Pracujeme už dve desiatky rokov s našimi klientmi na báze obojstrannej dôvery a rešpektu a teší nás, že sa na nás obracajú aj teraz,“ uviedol Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ a zakladateľ diamantového impéria ALO Diamonds.

Zároveň však upozorňuje na fakt, že podobné príležitosti na investovanie do šperkov, aké ponúka aktuálny trh, sú veľkým lákadlom aj pre podvodníkov. „Varujem investorov aj záujemcov o nákup šperkov pred internetovými podvodníkmi a pokútnymi predajcami. Veľa z nich využíva zvýšený záujem o diamanty, či iné likvidné investície a ponúkajú falzifikáty. Ak sa teda rozhodnete pre investíciu do diamantov, spoľahnite sa na autorizované predajne a medzinárodné certifikáty. Podozrivé sú veľké zľavy, spamové kampane a platby vopred bez možnosti verifikácie tovaru,“ odkázal.

Ak teda zvažujete kúpu šperkov, isté je, že momentálne je na to vhodný čas. Na otázku, aký podiel v investičnom portfóliu by mali šperky či diamanty tvoriť, zatiaľ nie je celkom jednoznačná odpoveď. Daňoví a investiční odborníci, aj tí najkonzervatívnejší sa však zhodujú na spodnej hranici 5 percent a odvážne odporúčania v súčasnosti siahajú až k 15 percentám hodnoty majetku.

Prsteň z bieleho zlata so smaragdom a diamantmi
ALO, pr nepouzivat Prsteň z bieleho zlata so smaragdom a diamantmi

Diamant = 4C (Color – Clarity – Cut – Carat Weight)

Svetový štandard hodnotenia diamantov 4C stanoval Americký gemologický inštitút, pričom jednotlivé C označujú skratky anglických slov – color (farba), clarity (čistota), cut (výbrus) a carat weight (váha). Diamant sa označuje ako investičný na základe medzinárodne stanovených pravidiel, pričom základným kritériom je váha kameňa jeden karát a viac. Investičné diamanty musia mať čo najlepšie parametre 4C – farbu, čistotu, výbrus, váhu. Ďalšími ukazovateľmi, ktoré ovplyvňujú cenu diamantov, sú proporcie, spracovanie, fluorescencia, symetria a medzinárodný certifikát.

Prsteň z bieleho zlata s tanzanitom a bielymi...
Prsteň z bieleho zlata s bielymi diamantmi
+4Prsteň z bieleho zlata so žltým centrálnym...
chyba