Pokračovanie článku: Prichádza uťahovanie opaskov. Pre vojnu sa ľuďom prvýkrát prepadnú platy

Životná úroveň pôjde nadol

Podľa MMF a ostatných inštitúcií dôsledky krízy pocíti celá globálna ekonomika, no poškodí to najmä najchudobnejších a najzraniteľnejších. Sankcie a vojna narušia obchod a zásoby s ropou, plynom, pšenicou a ďalšími komoditami. Spôsobia ich ďalšie zdražovanie a to bude tlačiť infláciu ďalej nahor. V konečnom dôsledku vyššie ceny odhryznú väčšiu časť kúpnej sily slovenských domácností, ktorým neostanú peniaze na dopyt po ďalšom tovare, ako sú služby, kultúra či dovolenky.

Jediným riešením na zvládnutie situácie pre ľudí by bol podľa Škriniara adekvátny rast príjmov. To sa však zrejme nestane. Ľubomír Koršňák, makroanalytik UniCredit Bank, predpovedá, že po prvýkrát od roku 2012 reálne mzdy na Slovensku v priemere klesnú, čiže za svoje mzdy si budú môcť zamestnanci nakúpiť menej tovarov a služieb.

„Platy ani dôchodky v tomto roku nebudú vo všeobecnosti vedieť držať tempo s rastom cien, čo povedie k poklesu životnej úrovne. V zásade každý, komu v tomto roku nezvýšili príjem aspoň o osem percent, bude čeliť jeho reálnemu poklesu,” súhlasí Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Podobne na tom budú aj ľudia odkázaní na štátne dávky, teda bez zamestnania, ťažko zdravotne postihnutí či dôchodcovia. „Spätná indexácia premietne vyššie tohtoročné ceny do dôchodkov až v budúcom roku. Ohrozené infláciou sú pritom najmä nízkopríjmové skupiny obyvateľstva vrátane časti dôchodcov, ktorí majú zvyčajne i nižšie finančné vankúše a ich spotreba je sústredená najmä na pokrytie základných potrieb,” vysvetľuje Koršňák.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #životná úroveň #vojna na Ukrajine #stagflácia