Matovič chce bohatým Rusom zmraziť majetok. Aj na Slovensku toho majú dosť, hovorí

Finančná správa už zmapovala majetky ruských podnikateľov, minister financií zatiaľ výšku majetku, ktorá by mohla byť zmrazená, nechcel konkretizovať.

21.03.2022 13:50
Rusko Ukrajina Deripaska Foto: ,
Ruský oligarcha Oleg Deripaska počas osláv Dňa nezávislosti v sídle amerického veľvyslanca v Moskve.
debata (68)

Štát už pracuje na zmrazení majetku Rusov na Slovensku. Ako uviedol v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres minister financií Igor Matovič, finančná správa už zmapovala majetky ruských podnikateľov. Teraz má ministerka spravodlivosti vypracovať plán, ako je možné na Slovensku zmrazovať majetky. Minister financií predpokladá, že sa pre to budú meniť niektoré zákony.

„Dohodol som sa s finančnou správou, aby zmapovali majetok, ktorý budeme môcť zmraziť. Zmapovaný ho teda máme, len čakáme na ministerku spravodlivosti. Predpokladám, že sa budú musieť meniť zákony,“ povedal Matovič s tým, že nateraz nebude konkretizovať o aký veľký majetok ide, ktorý by mohol byť Rusom zmrazený. „Treba im zmraziť majetok. Aj na Slovensku toho majú dosť,“ konštatoval Matovič.

Matovič, daňová revolúcia, Čítajte viac Vojna nás stála už vyše 100 miliónov eur, spočítal Matovič. Chce otvoriť rozpočet

Problémy so zmrazovaním majetku ruských oligarchov majú napríklad v Írsku či v Holandsku. Majetky sú totiž zapísané na rôzne schránkové firmy, čiže je ťažko vystopovateľné, kto za majetkom stojí. „V tomto našťastie my máme výhodu, pretože sa u nás, ak chce obchodovať so štátom, musí sa preukázať koncový užívateľ výhod,“ uzavrel Matovič.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #majetok #Igor Matovič #vojna na Ukrajine