Pokračovanie článku: Radikálna otočka. Od začiatku roka prišli ľudia o dôchodky za pol miliardy eur. Nepanikárte, radia odborníci

Čo nás čaká

Slovensko a Európu zrejme nečaká v najbližších týždňoch nič dobré. „Európa sa totiž momentálne najviac obáva takzvanej stagflácie, čiže vysokej inflácie pri nízkom ekonomickom raste až recesii. K tomuto stavu v Európe v princípe nemáme ďaleko a zvýšenie úrokových sadzieb, čiže zdraženie úverov aj pre firmy, by k vzniku stagflácie len prispelo,“ dodáva Búlik.

SR Bratislava RRZ rozpočet verejná správa BAX Čítajte viac Hlavný ekonóm NBS: Bublina na trhu s bývaním? Sme na hrane, ale nie je to ako pred finančnou krízou

Odhaduje, že obdobie neistoty pravdepodobne ešte pretrvá minimálne niekoľko týždňov. No môžu to byť aj mesiace, a preto už teraz s istotou tvrdiť, že výnosy ľudí v druhom pilieri či v podielových fondoch nezopakujú skvelý minulý rok.

Kasík si netrúfa odhadnúť, kedy by sa straty investorov a sporiteľov mohli vrátiť na úroveň konca minulého roka. „Je to nemožné,“ tvrdí. „Ide o veľmi náročnú otázku zakaždým a obzvlášť v súčasnej situácii, keď máme konflikt v Európe, infláciu nevidenú dekády, pretrvávajúce riziko pandémie a iné,“ vysvetľuje. A ako predpovedajú trhy vývoj konfliktu na Ukrajine? Tie podľa Kasíka neočakávajú eskaláciu vojny. „Finančné trhy sú už súhlasia, čo ich doterajší vývoj potvrdzuje. Vôbec ma neprekvapí, ak by to bolo ešte v tomto roku,“ dodáva na záver.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #Slovensko