Radikálna otočka. Od začiatku roka prišli ľudia o dôchodky za pol miliardy eur. Nepanikárte, radia odborníci

Vyše pol miliardy. O toľko sa zmenšil objem peňazí sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri od začiatku nového roka. Finančným trhom sa nedarí a vojna na Ukrajine to ešte umocnila. Podobné straty utrpeli aj investori v podielových fondoch. Ide o vyše 400 miliónov eur od začiatku roka.

17.03.2022 19:30
seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Celkový objem dôchodkových úspor tak poklesol takmer o štyri a pol percenta, z približne 11,9 miliardy na 11,4 miliardy. V druhom pilieri sporí dokopy približne 1,7 milióna ľudí. Podobná situácia je v podielových fondoch, kde objem financií klesol o tri a pol percenta, takmer z 12,45 miliardy na vyše 12 miliárd eur.

Odborníci však upokojujú verejnosť: krízy a prepady na finančných trhoch tu s nami boli, sú aj budú. Treba vyčkať a nesnažiť sa panikáriť s vyťahovaním uložených peňazí v podielových fondoch či druhom pilieri.

Pavel Škriniar z Katedry podnikových financií Ekonomickej univerzity v Bratislave prízvukuje, že krízy a prepady na finančných trhoch sa diali aj v minulosti a všetky „prehrmeli“. „Krízy sú viditeľné a citlivo vnímané, no ich trvanie je z pohľadu celkového trvania investície zanedbateľné. Súčasná kríza sa, čo sa týka vývoja hlavných indexov, nedá veľmi porovnávať s predošlými krízami. Ide totiž iba o mierny pokles,“ vysvetľuje Škriniar.

žena, obchod, potraviny, nákup, vozík, ovocie, jablko Čítajte viac Z chaosu pandémie najviac vyťažili reťazce s potravinami. Pokladníci a ďalší v prvej línii brali mimoriadne prémie a bonusy

Prirodzene, negatívne výnosy vyľakali mnohých ľudí. „Ľudia sú, prirodzene, vystrašení a pýtajú sa, čo majú robiť s investíciami. Niektorí ľudia rozmýšľajú, že predajú časť investícií a vytvoria si hotovostnú rezervu,“ prezrádza finančný odborník Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Zdôrazňuje, že korekcia na finančných trhoch, akej sme svedkami aj dnes, je absolútne prirodzená. „Nie je dôvod na paniku. Práve naopak, dnes je vhodný čas na cenovo výhodné dokupovanie podielov,“ dodáva Búlik.

Škriniar hovorí, že je dobrou správou, že si ľudia z druhého piliera nemôžu vyberať svoje úspory v zlých časoch. „Dočasné krízy iba umožnia využiť pokles cien pre výhodnejšie nákupy. Výbermi by si dlhodobí sporitelia mohli skôr uškodiť ako prilepšiť,“ tvrdí pre Pravdu.

Video
Ide o peniaze: O vplyve vojny na naše peňaženky hovorí Martin Vlachynský, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS). Odvysielané 16. 3. 2022.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #Slovensko