Vojna na Ukrajine v tomto roku zredukuje výkon ekonomiky na celom svete, naruší obchod a spomalí chod reťazcov

Ruská vojna na Ukrajine naruší obchod a spomalí chod dodávateľských reťazcov, čo zredukuje ekonomický rast a zvýši ceny na celom svete. Upozornila na to vo štvrtok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

17.03.2022 13:55
Dolár / Peniaze / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Konflikt podľa organizácie v priebehu roka zredukuje výkon svetovej ekonomiky o 1,08 percenta, výkon hospodárstva eurozóny o 1,4 percenta a ekonomiky USA o 0,88 percenta. Vládne výdavky a zníženie daní však môžu škody čiastočne obmedziť, uviedla organizácia.

Ruská invázia na Ukrajinu prišla v čase, keď ceny už prudko rástli a dodávateľské reťazce boli narušené, čo bolo výsledkom nečakane silného zotavovania z recesie spôsobenej pandémiou koronavírusu. OECD, ktorá v decembri prognózovala, že globálna inflácia bude v tomto roku 4,2 percenta, teraz predpovedá, že konflikt v priebehu roka zvýši ceny o 2,47 percen­tuálneho bodu.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

Rusko a Ukrajina tvoria necelé dve percentá globálneho hrubého domáceho produktu, ale sú významnými producentmi špecifických komodít. Dohromady sa napríklad tretinou podieľajú na svetovom exporte obilia. To zvyšuje obavy, že nedostatok budú v najbližších mesiacoch pociťovať také krajiny, ako sú Egypt a Libanon.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #svet #Ukrajina