Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

Vojna vyvolala strach v očiach celého sveta. Niektorí ľudia začali húfne nakupovať trvanlivé potraviny ako pri pandémii. Iní sa zamerali skôr na budúcnosť a z obavy zo straty o svoje financie skupujú zlato. Potom sa tu nájde aj veľká skupina Slovákov, ktorí zdražovanie cien energií nenechali na náhodu a kupujú alternatívne zdroje. Nikto však nečakal, že dopyt vyskočí aj po matracoch, vlajkách a vysielačkách. Hovoria o tom nákupy Slovákov na portáloch ako sú napríklad Hornbach, Mall aj Alza.

16.03.2022 17:48
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Ilustračná fotka
debata (38)

Je samozrejmé, že to, čo sa deje na Ukrajine, vzbudzuje v ľuďoch obavy. Tie sa prejavujú aj zvýšeným dopytom po vybraných tovaroch či kategóriách. Ľudia svojimi nákupmi reagujú na spoločenskú situáciu, podobne ako tomu bolo aj počas pandémie Covidu-19. Vtedy napríklad dochádzalo ku krátkodobému nedostatku respirátorov a rúšok. „Krátkodobo boli vybrané druhy tovaru horšie dostupné. Na rozdiel od pandémie však teraz nezaznamenávame problémy týkajúce sa zásobovania e-shopov či dodávok tovaru,“ uviedol Samuel Huba, výkonný riaditeľ webového e-shopu, ktorý obchoduje s potravinami, oblečením, ale aj iným rôznym sortimentom.

O 122 percent stúpol záujem o variče, o 80 percent narástol záujem o sporáky na tuhé palivo a nákup elektrocentrál narástol o 115 percent, vyplýva z dát Shoptetu. Naznačujú tiež stúpajúci záujem o produkty, ktoré by sa dali využiť pri prípadnom nedostatku plynu či elektriny. „Čo sa týka týchto aj ďalších tovarov, v krízových situáciách ide o pomerne bežnú prax. Dôležité však je, aby ho ľudia nevykupovali vo veľkom len pre istotu. Iní ho totiž môžu skutočne potrebovať už teraz,“ tvrdí Huba. Spoločnosť Mall tiež zaznamenala zvýšené nárasty predaja podobných komponentov. „Zákazníci si vo veľkom zaobstarávajú elektrocentrály a elektrické konvektory, čo sú vykurovacie telesá, ktoré teplo šíria tak, že ohrievajú vzduch, ktorý potom prúdi do miestnosti. Ich predaje narástli dokonca o viac než tisíc percent,“ povedala pre Pravdu Pavla Hobíková, PR manažérka e-shopu Mallu.

cukor, varecha, med, Čítajte viac Ukrajina zakázala tento rok vývoz viacerých obilnín, cukru a mäsa

Za posledné dva týždne rástli predaje „alternatívneho“ vykurovania aj v Alze. Spoločnosť si tento zvýšený dopyt tiež spája so situáciou na Ukrajine a s rastúcimi cenami plynu a ropy. „Predaje elektrických radiátorov sa zvýšili šesťnásobne, rovnako ako predaj konvektorov. Viac než dvojnásobne sa dnes predávajú teplovzdušné ventilátory a v tempe rastu ich takmer doťahujú aj elektrické vykurovania,“ uviedla Daniela Chovancová, tlačová hovorkyňa Alzy.

Dodáva, že v spoločnosti sa trojnásobne zvýšili predaje behom posledného mesiaca a dvojnásobne zvýšenie prišlo len za posledné dva týždne na vykurovanie pevným palivom, čo je drevo. Ľudia tiež nakupovali kamny krbové, ktoré sú známe ako piecky.

Pri tomto sortimente si však treba uvedomiť, že pre väčšinu domácností vybavených plynovými kotlami je krátkodobý prechod na vyhrievanie domácností pomocou elektrických radiátorov a vyhrievačov jednoduchší, rýchlejší a vyžaduje si nižšiu investíciu ako prechod na vykurovanie pevnými palivami. Chovancová vysvetľuje, že tu je treba investovať nie len do nákupu kameňa, ale často si vyžaduje napríklad aj úpravu komína a podobne. Preto podľa nej tu nedochádza tak ľahko ku skokovým rastom z predaja.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vojna na Ukrajine #nákupná politika