Pokračovanie článku: Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

Zlato = bezpečný prístav

Niektorí Slováci sa na prípadnú krízu pripravujú nákupom zlata. To sa momentálne považuje za jednu najbezpečnejších investícií. Záujem oň rástol následkom inflácie už dlhšie, ale v posledných dňoch je to rapídne. „Nie je prekvapením, že ľudia nechcú nič nechať na náhodu. To, že sa v súčasnosti uchyľujú k nákupu zlata, nie je nezvyčajné. Zlato sa v čase krízy považuje za bezpečný investičný prístav,“ uviedol Huba.

Video
Zlato v časoch vojny - aké má výhody a nevýhody? V relácii Ide o peniaze odpovedá František Burda, investičný analytik FinGO.sk. Odvysielané 9. 3. 2022.

Ako bezpečný prístav v čase krízy považujú zlato aj v Portu.cz, online investičnej spoločnosti. „Vždy fungovalo ako uchovávateľ hodnoty a aj v časoch istoty ho mnohí považujú za dobrú poistku voči trhovým fluktuáciám alebo pohybom cien mien,“ povedal Radim Krejči, riaditeľ Portu.

Aktuálna cena zlata sa podľa jeho slov aj kvôli vojnovému konfliktu na Ukrajine pohybuje okolo dve tisíc dolárov za uncu. Ak v roku 1992 niekto zainvestoval do zlata tisíc eur, dnes by malo hodnotu 2 850 eur.

Všeobecne platí, že v každej kríze, či už ide o vojnu alebo vysokú infláciu sa investori odkláňajú od rizikovejších aktív a presúvajú svoje prostriedky do konzervatívnejších, medzi ktoré zlato patrí. Slovensko v tomto ako uviedol Krejči nie je žiadnou výnimkou.

„Fyzické zlato, ktoré si ľudia môžu skryť pod posteľ, je príťažlivé aj možnosťou vziať ho a odísť s ním za hranice. Na prípade ruskej Sberbank je viditeľné, že peniaze uložené v banke nie sú sto percentnou istotou, aj keď sa snáď jedná iba o ojedinelý prípad, pretože bankový systém v EU je dostatočne robustný. Zlato ukryté doma, tak môže majiteľovi priniesť určitý pokoj v duši a zvýšený dopyt po drahých kovoch je tak v týchto časoch štandardný jav,“ vysvetlil Krejči.

Poľsko Ukrajina Rusko konflikt vojna hranice utečenci Čítajte viac Na čo všetko má nárok Ukrajinec, ktorý vstúpi na Slovensko? Zamestnať sa môžu tí, čo získali štatút dočasného útočiska

Vojna na Ukrajine vytvorila pre investorov nový zdroj obáv. Vzhľadom na vysokú infláciu a neistú situáciu ohľadom Ukrajiny a uvalených sankcií voči Rusku, sa na trhoch objavila panika, ktorá prispela k tlaku na akciový trh. Naopak ceny komodít a vzácnych kovov, zaznamenali pomerne výrazný rast. Z historického hľadiska cena zlata výrazne rástla po kríze v roku 2002 a aj po roku 2008, informuje o tom investičná spoločnosť Capital Markets.

Rozhodujúca je situácia na Ukrajine, ktorá by v prípade upokojenia konfliktu mohla pozitívne ovplyvniť najbližší vývoj na akciových trhoch a výrazne upokojiť rastúce ceny komodít ako aj ropy a pohonných látok, ktoré ukrajujú zo spotrebiteľských úspor. „V prípade že by k riešeniu konfliktu v blízkej dobe nedošlo, dá sa predpokladať, že negatívny sentiment na akciových trhoch bude naďalej pokračovať a ceny ropy by mohli naďalej atakovať nové maximá, čo by vytváralo ďalší tlak na rast inflácie,“ tvrdí Radoslav Tupý, manažér Capital Markets.

Dodáva, že v prípade tohto scenára by zlato mohlo nájsť ďalší priestor na rast. Nedávne udalosti ako informuje Tupý ohľadom Ukrajiny spôsobili zvýšený dopyt po zlate, ktorého cena sa za posledný mesiac zvýšila o viac ako osem percent.

Slováci vo všeobecnosti nie sú až tak aktívni v oblasti investovania, avšak Tupý predpokladá, že v aktuálnej situácii kedy je vysoká miera inflácie a vojnový konflikt, ktorý sa odohráva v susednej krajine môžu investície do zlata stúpať aj medzi Slovákmi.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vojna na Ukrajine #nákupná politika