Pokračovanie článku: Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

Nákupy pre Ukrajincov

Slováci pomáhajú a svoje úspory v dnešných dňoch míňajú na tovary, ktoré majú slúžiť na účely utečencom z Ukrajiny. Za posledný týždeň spoločnosť Mallgroup zaznamenala skokové nárasty v kategórií, o ktoré sú teraz v rámci zbierok najväčšie záujmy zo strany humanitárnych organizácií.

Sem patria napríklad kanistre, elektrocentrály a vysielačky. Predaj spacích vakov narástol o takmer 900 percent a matrace a karimatky o 600 percent, informuje Hobíková. Na číslach je vidno obrovskú vlnu solidarity s Ukrajinou. Zákazníci taktiež podľa Hobíkovej vo veľkom kupujú detské plienky, ich predaj vzrástol dvojnásobne. Veľmi často k týmto objednávkam tiež prihadzujú aj detské mlieka. „S dodávateľmi sa nám podarilo vytvoriť dostatočné zásoby, takže teraz nehrozí, že by niektorého tovaru bolo nedostatok,“ dodala Hobíková.

Spoločnosť Mall s ohľadom na vojnové kroky Ruska zo svojho sortimentu vyradila všetkých ruských a bieloruských dodávateľov a značky.

K Mallgroup sa pripojil aj internetový porovnávač Heureka, ktoré sa tiež rozhodla blokovať produkty ruských značiek. Podľa informácií Tomáša Bravermana, riaditeľa Heureka Group na slovenskej a českej Heureke ide o desiatky tisíc tovarov. „Zoznam ruských značiek neustále aktualizujeme a zdieľame ho s ostatnými e-shopmi a partnermi, ktorí sa chcú zapojiť do našej iniciatívy. Tento krok je predovšetkým gestom a vyjadrením podpory Ukrajine, pretože nám aktuálne dianie rozhodne nie je ľahostajné,“ uviedol Braverman.

Modrožlté vlajky zažívajú boom

Slováci cítia veľkú spolupatričnosť s Ukrajinou. Výrazne sa to odzrkadľuje na tom, čo vyhľadávajú a nakupujú. Heureka tieto dáta potvrdzuje. „V kategórii vlajok sme krátko po vypuknutí konfliktu zaznamenali nárast o 960 percent, v Česku to bolo dokonca o dve tisíc percent,“ uviedol Braverman. Spojenie „ukrajinská vlajka“ sa stalo podľa Bravermana v tom čase najvyhľadávanejším slovným spojením na slovenskej a českej Heureke. Slováci chcú teda svoju podporu východnému susedovi vyjadriť aj verejne.

Záujem o vlajky signalizuje podporu Ukrajiny. Extrémny nárast po dopyte vlajok zaznamenali aj v Shoptete. „Dopyt po nich sa na slovenskom trhu zvýšil o 580 percent, na českom o vyše tisíc percent. Vlajky vidno napríklad na zhromaždeniach na podporu Ukrajiny, ale aj v slovenskom parlamente,“ dodal Huba.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #vojna na Ukrajine #nákupná politika