Špirála zdražovania sa točí na plné obrátky. Analytikov opúšťa optimizmus

Ako vnímajú makroekonómovia aktuálne zdražovanie? Je dôvod na obavy a najmä, dokedy bude trvať? Prinášame prehľad názorov bankových a finančných expertov na nové štatistiky o inflácii.

15.03.2022 13:15
financie, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustarčné foto
debata (4)

Ešte nedávno väčšina analytikov tvrdila, že rýchla inflácia je len otázkou zimy a situácia sa do konca roka stabilizuje. „Vidíme známky stabilizácie. Inflácia v eurozóne aj na Slovensku by mala vrcholiť v najbližších mesiacoch a následne klesať," vyhlásil na konci januára Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Dnes sa makroekonomickí experti zhodujú, že už všetko inak.

„Dočasnosť trvá dlhšie, než sa pôvodne zdalo," komentoval zmenu očakávaní vo vysielaní Českého rozhlasu Plus guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok. U susedov totiž februárová inflácia dosiahla vyše 11 percent.

pivo Čítajte viac Pivo lacnejšie ako voda? Sedem položiek, ktoré idú proti inflácii

Ďaleko od toho nemá ani Slovensko. Štatistický úrad v utorok ráno priniesol údaje o zdražovaní na našom území. Medziročná hodnota inflácie vo februári 2022 vzrástla na 9 percent. K jej rastu podľa Štatistického úradu došlo najmä vplyvom pokračujúceho zvyšovania cien potravín, ktoré sú oproti vlaňajšku drahšie o 9,8 percenta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #zdražovanie #vojna na Ukrajine