Slovensko prichystalo balík sankcií proti Rusku: Zamierime na kľúčové elity a firmy, Heger ich ukázal vo Versailles

Sankcie, ktoré slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) predstavil počas neformálneho samitu vo francúzskom Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, majú Ruskú federáciu zasiahnuť v oblasti ekonomiky a firiem, a tiež sú zacielené na politické a armádne elity. Vyplýva to z materiálu, ktorý má agentúra SITA k dispozícii.

11.03.2022 13:41
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger na zhromaždení Mier na Ukrajine 4. marca 2022 v Bratislave.
debata (183)

Balík sankcií z hľadiska ekonomiky sa má dotknúť najväčších štátom vlastnených spoločností, ktoré obchodujú s komoditami ako zlato, diamanty, titán a hliník. Slovenský návrh tiež odporúča odpojenie všetkých ruských a bieloruských bánk z medzinárodného platobného systému Swift. Požaduje tiež zákaz transakcií v rubľoch a zadržanie ruských aktív mimo územia Ruskej federácie.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

Slovenský návrh odporúča uvaliť podobné sankcie, aké sú voči Rusku a Bielorusku, aj na ďalšie krajiny Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), ktoré by sa angažovali vo vojne na Ukrajine na strane Moskvy. SR by sa tiež malo snažiť o úplné odstrihnutie sa od ruských energetických komodít, najmä plynu. Na stole je aj návrh, aby sa medzinárodné firmy, ktoré podnikajú v Rusku, po ukončení vojnového konfliktu presunuli na Ukrajinu.

Druhá časť sankcií by sa podľa SR mala zamerať na ruskú politickú, armádnu a ekonomickú elitu a jej rodiny, ktorým by nebolo umožnené dostávať víza. Armádne špičky by sa podľa návrhu mali tiež postaviť pred špecializovaný tribunál, ktorý by posudzoval vojnové zločiny. Deti ruských elít by mali mať zákaz študovať na prestížnych európskych školách. SR tiež navrhuje zakázať Rusku účasť na olympiádach a všetkých medzinárodných športových turnajoch.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie