Nové striebro zastavilo burzu. Cena materiálu na výrobu bateriek a autosúčiastok vystrelila o 111 percent

Cena niklu v utorok opäť prudko vzrástla a dostala sa na bezprecedentné úrovne, keď na londýnskej burze LME kovov prekročila 100.000 USD (91.785 eur) za tonu. Londýnska burza kovov LME následne zastavila obchodovanie s niklom, informuje Reuters.

08.03.2022 08:57
robot v automobilke Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Náladu na trhu ovplyvňuje predovšetkým vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku, ktoré výrazne zvyšujú riziko výpadkov dodávok kľúčových surovín vrátane priemyselných kovov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Nikel sa používa pri pri výrobe nerezovej ocele a v dobíjateľných batériách. Jeho cena v utorok vyskočila o 111 % po tom, čo v pondelok (7. 3.) stúpla o 90 %. Tí, ktorí majú na LME otvorené veľké krátke pozície na nikel, sú nútení ich likvidovať v čase nízkej likvidity. Nikel sa v Šanghaji o 14.23 h miestneho času obchodoval s plusom 106 % po 99.000 USD za tonu.

obilie Čítajte viac Zdražejú múka, chlieb, olej. Kvôli vojne frontálne rastú ceny energií či obilia

LME sa v pondelok večer rozhodla, že umožní obchodníkom posunúť svoje záväzky týkajúce sa dodávok všetkých hlavných kontraktov vrátane niklu. LME takisto dala čínskej China Construction Bank viac času, aby dorovnala zaistenie (margin call) v hodnote stoviek miliónov dolárov, čo sa malo stať už v pondelok, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou.

LME neskôr v utorok obchodovanie s niklom zastavila. Burza uviedla, že rozhodnutie bolo prijaté na základe trhových dôvodov. Dodala, že bolo zastavené elektronické obchodovanie s niklom, rovnako ako predaj na neelektronickom trhu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #suroviny #vojna na Ukrajine