Spoločnosť Shell napriek sankciám nakúpila ropu od Ruska

Britsko-holandská spoločnosť pritom tento týždeň oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu plánuje ukončiť svoje majetkové partnerstvá s ruským štátnym energetickým gigantom Gazprom a príbuznými subjektmi.

06.03.2022 14:59
Shell Foto:
Shell.
debata (15)

Britsko-holandská spoločnosť pritom tento týždeň oznámila, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu plánuje ukončiť svoje majetkové partnerstvá s ruským štátnym energetickým gigantom Gazprom a príbuznými subjektmi vrátane podielu vo výške 27,5 % v zariadení na skvapalnený zemný plyn Sachalin-II, 50-percentného podielu v spoločnosti Salym Petroleum Development a energetickom podniku Gydan. Avizovala tiež, že ukončí svoju účasť na projekte plynovodu Nord Stream 2.

Visa, Mastercard Čítajte viac Visa a Mastercard sa odstrihli od Ruska, karty prestali fungovať

Kuleba povedal, že dostal informácie o „diskrétnom“ nákupe ropy spoločnosťou Shell v priebehu piatka. Vyzval verejnosť, aby vyvíjala tlak na spoločnosť a ďalšie medzinárodné firmy, aby zastavili takéto nákupy vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu.

Spoločnosť Shell argumentovala, že už zastavila „väčšinu aktivít týkajúcich sa ruskej ropy“, no naďalej nakupuje niektoré produkty z Ruska, aby pokryla potreby svojich rafinérií a chemických závodov. Ako uviedol Shell, tieto nákupy sú nevyhnutné na zabezpečenie dodávok paliva pre zákazníkov. Neskôr spoločnosť Shell po kritike podľa spravodajského webu CNN vyhlásila, že zisk z transakcie poputuje na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky edition.cnn.com.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Shell #vojna na Ukrajine