Visa a Mastercard sa odstrihli od Ruska, karty prestali fungovať

V ruských obchodoch prestanú fungovať karty Visa a Mastercard, vydané v zahraničí a Rusi v cudzine nezaplatia kartami, vydanými v Rusku.

06.03.2022 06:18
debata (45)

Spoločnosť Visa pre inváziu na Ukrajinu pozastavuje operácie v Rusku a že v najbližších dňoch bude spolupracovať so svojimi klientmi a partnermi na zastavení všetkých transakcií v Rusku. Karty Visa vydané finančnými inštitúciami mimo Ruska už nebudú v Rusku fungovať, uviedla spoločnosť vo vyhlásení podľa agentúry Reuters.

Podobne americká platobná spoločnosť Mastercard v sobotu podľa tej istej agentúry uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované sieťou Mastercard a že akákoľvek karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovať u ruských obchodníkov alebo bankomatov.

Najväčšia ruská banka Sberbank podľa agentúry TASS uviedla, že rozhodnutie spoločností Visa a Mastercard o obmedzení svojho pôsobenia v Rusku neovplyvní fungovanie kariet vydaných týmto finančným ústavom vo vnútri Ruska.

„Všetky karty zákazníkov Sberbanky budú fungovať, bude možné s nimi uskutočňovať operácie na území Ruska – vyberať hotovosť, prevádzať peniaze podľa čísla karty aj platiť ako v kamenných, tak v ruských internetových obchodoch,“ oznámila banka.

Spoločnosť Mastercard už 1. marca uviedla, že vyradila zo svojho platobného systému niekoľko finančných inštitúcií. Urobila tak v nadväznosti na sankcie, ktoré uvalili západné krajiny na Rusko kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Podľa Reuters prisľúbila tiež prispieť čiastkou dva milióny dolárov (45 miliónov korún) na humanitárnu pomoc.

Západné krajiny koncom minulého týždňa okrem iného vyradili veľké ruské banky zo systému SWIFT. Ďalšie opatrenia mieria priamo proti ruskej centrálnej banke. Spojenci sa snažia obmedziť jej možnosť disponovať obrovskými devízovými a zlatými rezervami, ktoré sú v súčasnosti zhruba 640 miliárd USD patria k najväčším na svete.

Radoví Rusi v minulých dňoch stáli v dlhých radoch pred bankomatmi v obavách, že sankcie povedú k nedostatku hotovosti.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Visa #Mastercard