Invázia zruinovala ratingy Ruska. Moody's aj Fitch ich znížili o šesť stupňov

Úverová spoľahlivosť Ruska sa otriasa v základoch. Medzinárodné agentúry Moody's aj Fitch poslali jeho ratingy hlboko do neinvestičnej kategórie. Ďalšia ratingová agentúra S&P to urobila už počas minulého týždňa.

03.03.2022 08:21
debata (16)

Moody's opiera zníženie ratingu z Baa3 na vysoko špekulatívny B3 o vplyv sankcií na ruskú ekonomiku a avizuje jeho ďalšie možné zníženie. Podľa agenúry sa zvýšilo riziko nesplácania ruských dlhov pre prísne a koordinované sankcie voči nemu a vyjadrila aj obavy, či Rusko bude vôbec ochotné svoje dlhy splácať. K hodnoteniu prispelo aj to, že hospodárstvo krajiny a finančý sektor budú pre sankcie dlhodobo pod tlakom, pričom narušenie môže byť trvalé. Opatrenia proti Rusku zároveň obmedzujú krajine prístup k vlastným rezervám, ktoré má v zahraničí a ktoré ho mali ho chrániť pred hospodárskymi otrasmi.

Fitch znížila rating Ruska z BB na B, čo je tiež v špekulatívnom pásme. Agentúra uviedla, že takéto prudké zníženie ratingu v prípade štátu urobila naposledy v roku 1997, bola to Južná Kórea.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #vojna na Ukrajine