Tri podoby ruského finančného krvácania: v akciách, v rope i v mene

Rusko v dôsledku sankcii Západu finančne ťažko krváca, a to hneď z viacero dôvodov. Tri zásadné sú v akciách, v rope a v mene.

02.03.2022 11:54
pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (10)

Ruská burza zostáva zavretá tretí deň v rade, čo je najdlhšie od roku 1998, informuje analytik Trinity bank, Lukáš Kovanda. Niektoré ruské firmy však obchodujú so svojím akciami aj mimo Rusko. Akcie Sberbank obchodované mimo Rusko padajú za posledný rok o skoro 99 percent. Akcie Gazpromu o viac ako 87 percent. Až sa burza v Rusku otvorí, bude to voľný pád. Nedá sa však čakať také prepady ako na zahraničných trhoch. Napríklad preto, že cudzinci tam majú po uvedení protisankcií zakázane sa zbavovať ruských akcií.

Rusko samozrejme finančne krváca nie len v akciách. Cena barelu ropy Brent v korunách dnes po prvý krát v histórii prekonala metu takmer 98 eur a letí k takmer 102 eur. Pohonné hmoty v Česku už čoskoro vyletia nad 1,56 eura/L. Západ totiž síce ruskú ropu priamo ešte nesankcionuje, ale trh sa tak už chová. Svet, vrátane Cíny teraz o ňu nemá záujem ani vo veľkej zľave, informuje Kovanda. Takže ropa sa síce zdražuje, ale Rusko z toho toľko nemá. Každopádne priamo sankcionované ruské ropy a ruský plyn, a kompletné odstrihnutie Ruska od SWIFTu, by finančné krvácanie zeme ďalej citeľne posilnilo.

rubel Čítajte viac Kurz ruského rubľa klesol, opäť sa blíži k historickým minimám

Kovanda hovorí, že Rusko zatiaľ prekvapivo málo krváca v podobe oslabovania rubľa. Ten od minulého štvrtka, kedy začala invázia, stratil proti doláru zhruba 12 percent. Len tri krát viac než česká koruna. Koruna podľa Kovandu dnes prvý krát od jesene 2020, kedy vrcholila pandémia a neboli ešte vakcíny, oslabuje nad 23,00 za dolár. Patrí medzi šesticu mien, ktoré na ruskú inváziu doplácajú najviac. Od minulého štvrtka citeľne oslabila po boku forintu, zlotého, rubľa a mien Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #burza #rubeľ