Kurz ruského rubľa klesol, opäť sa blíži k historickým minimám

Kurz rubľa v stredu klesol, pričom sa opäť priblížil k historickým minimám. Príčinou sú bezprecedentné sankcie západných štátov za inváziu Ruska na Ukrajinu, ktoré v najväčšej miere zasiahli ruský finančný systém. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

02.03.2022 10:23
rubel Foto:
Ilustračná fotka
debata

Kurz rubľa klesol v Moskve do 9.00 h SEČ o 4 % na 105,20 RUB/USD a v porovnaní s eurom sa jeho kurz znížil o 4,3 % na 117,90 RUB/EUR. Na zahraničných trhoch je však jeho kurz ešte slabší, keď na elektronickej platforme EBS sa rubeľ obchodoval po 112 RUB/USD. Stále je to však lepší kurz než v pondelok (28. 2.), keď sa prepadol na historické minimum 120 RUB/USD.

Na prepad rubľa zareagovala ruská centrálna banka, ktorá v pondelok zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu až na 20 % z pôvodnej úrovne 9,5 %. Zároveň spolu s ministerstvom financií nariadila ruským exportným firmám, aby 80 % svojich príjmov v cudzej mene predali na domácom trhu.

Rusko, Moskva, rubeľ Čítajte viac Rubeľ padá na dno. Oslabil o 26 percent, z napätia najviac ťaží USA

Slabý rubeľ sa v nasledujúcom období odrazí na vývoji životnej úrovne ruského obyvateľstva, ktoré už pred útokom na Ukrajinu zápasilo s dôsledkami vysokej inflácie. Tá sa zrýchli ešte výraznejšie, navyše, očakáva sa, že výsledkom západných sankcií bude aj obmedzenie viacerých tovarov a služieb na ruskom trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ