Vojna stopla vývoz slnečnicového oleja. Na cene naberá jeho alternatíva

Cena palmového oleja vzrástla a prvýkrát sa dostala na prvé miesto spomedzi štyroch hlavných jedlých olejov na svete. Dôvodom je invázia Ruska na Ukrajinu, ktorá zablokovala vývoz slnečnicového oleja z čiernomorských prístavov a prinútila dovozcov presunúť pozornosť na iné druhy jedlého oleja, informuje Reuters.

01.03.2022 11:08
Repka olejná Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Cena surového palmového oleja s marcovým kontraktom v Indii vzrástla približne na 1925 USD (1718,90 eura) za tonu. Na porovnanie, cena sójového oleja dosahuje zhruba 1865 USD/tona. Surový repkový olej sa ponúka približne za 1900 USD/tona, zatiaľ čo pre vojnou odstavené prístavy sa ponuky na slnečnicový olej nerealizovali. Oblasť Čierneho mora sa na globálnom vývoze slnečnicového oleja podieľa približne 76 %. Ukrajinské prístavy však budú zatvorené, dokiaľ sa situácia v oblasti neupokojí.

„Ázijskí a európski spracovatelia zvýšili nákupy palmového oleja s dodávkou v najbližšom mesiaci ako náhradu za ten slnečnicový. Tieto nákupy zvýšili cenu palmového oleja na absurdnú úroveň,“ povedal jeden z obchodníkov v Bombaji.

(typo - nepouzivat v orise) Plyn Čítajte viac Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Ako dodal, dovozcovia majú možnosť zvýšiť nákupy aj sójového oleja. V tomto prípade sú však promptné dodávky limitované, keďže dovoz sójového oleja na ázijský trh trvá dlhšie než dovoz palmového oleja. Obchodníci zároveň očakávajú, že v dôsledku sucha bude produkcia sóje v Argentíne, Brazílii a Paraguaji nižšia.

Ázijskí kupci tradične nakupujú najmä palmový olej, keďže náklady na jeho dovoz sú nižšie a čas dodávky krátky. Teraz však platia o viac než 50 USD/tona v porovnaní s cenou slnečnicového a sójového oleja, uviedol obchodník na trhu jedlých olejov v Kuala Lumpur. Cenová prémia v prípade palmového oleja je však dočasná a očakáva sa, že v nasledujúcich týždňoch bude klesať, keďže kupci zamerajú pozornosť na aprílové dodávky sójového oleja.

Väčšinu súčasného zvýšeného dopytu po palmovom oleji vykrýva Malajzia potom, ako Indonézia zaviedla obmedzenia na vývoz komodity. Ako v tejto súvislosti uviedol zdroj z indického trhu, Malajzia aj zo súčasnej geopolitickej situácie najviac ťaží.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ceny #olej #vojna na Ukrajine