Rubeľ padá na dno. Oslabil o 26 percent, z napätia najviac ťaží USA

Nervozitu na trhoch ešte zvýšilo aj nariadenie prezidenta Putina uviesť jadrové zbrane do stavu najvyššej pohotovosti.

28.02.2022 09:38
Rusko, Moskva, rubeľ Foto: ,
Muž v ruskej Moskve prechádza okolo tabule, zobrazujúcej výmenný kus rubľa. Ruská mena v roku 2014 stratila polovicu svojej hodnoty.
debata (11)

Ruský rubeľ v pondelok klesol na rekordné minimum a jeho hodnota je menšia ako jeden americký cent. Ide o reakciu trhu na to, že západné štáty rozhodli o vylúčení Ruska z globálneho bankového platobného systému pre inváziu Moskvy na Ukrajinu. Ruská mena oslabila o takmer 26 percent na 105,27 rubľa za dolár. V závere piatkového obchodovania bol kurz ruskej meny na úrovni zhruba 84 rubľov za dolár.

Ruská centrálna banka v pondelok oznámila, že zvyšuje svoju kľúčovú úrokovú sadzbu až na 20 % z 9,5 %, keďže Západ uvalil na Moskvu prísne sankcie pre inváziu jej armády na Ukrajinu.

Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Čítajte viac Západ zvažuje stlačiť finančné jadrové tlačidlo. Z Ruska sa tak zo dňa na deň stane Severná Kórea

“Predstavenstvo sa rozhodlo zvýšiť kľúčovú sadzbu na 20 %," informovala centrálna banka vo vyhlásení. Uviedla tiež, že dôvodom prijatia núdzových opatrení je drastická zmena externých podmienok pre ruskú ekonomiku.

“Zvýšenie kľúčovej sadzby zabezpečí zvýšenie sadzieb z vkladov na úrovne potrebné na kompenzáciu zvýšeného znehodnotenia a inflačných rizík. Je to potrebné na podporu finančnej a cenovej stability a ochranu úspor občanov pred znehodnotením," uvádza sa vo vyhlásení.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #trhy #rubeľ #vojna na Ukrajine