Západ zvažuje stlačiť finančné jadrové tlačidlo. Z Ruska sa tak zo dňa na deň stane Severná Kórea

Západ pritvrdzuje v ekonomických sankciách na ruský režim. Šéfka Európskej komisie Ursula von den Leyenová ohlásila v sobotu v noci ďalšie opatrenia, ktorými chce odradiť Rusko od ďalších agresívnych postupov na Ukrajine.

27.02.2022 09:06
Rusko Maďarsko Putin Orbán schôdzka Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (231)

„V koordinácii so Spojenými štátmi, Kanadou, Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a Talianskom teraz navrhnem lídrom EÚ nové opatrenia na posilnenie našej reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu a ochromenie Putinovej schopnosti financovať svoju vojnovú mašinériu,“ napísala na sociálnej sieti Twitteri.

Prvým krokom je dlho očakávané odstrihnutie vybraných ruských bánk od platobného systému SWIFT. Podľa von den Leyenovej to zastaví ich celosvetové operácie a účinne zablokuje ruský export a import. Dohoda je teda na stole a opatrenie by mohli zaviesť do niekoľkých dní.

Peniaze, dolár, jen, euro, libra Čítajte viac Niektoré ruské banky odpoja zo SWIFT-u, ale peniaze za plyn môžu tiecť ďalej

Okrem toho krajiny plánujú tiež sankcie proti ruskej centrálnej banke so zameraním na rezervy krajiny. Nie je však jasné, v ako pokročilej fáze sa tieto rokovania nachádzajú. O návrhu budú v nedeľu rozhodovať lídri členských krajín EÚ.

Podľa českého ekonóma Lukáša Kovandu Západ stlačil skutočné „finančné jadrové tlačidlo“ a Rusko sa tak ráno prebudí do úplne nového sveta, kedy sa rubeľ ocitne vo voľnom páde.

Niektoré ruské banky odpoja zo SWIFT-u

Úplne odpojenie Ruska od platobného systému SWIFT sa zatiaľ nekoná. EÚ sa spoločne so Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou dohodla na odpojení vybraných ruských bánk od tohto systému.

Po odpojení Ruska v posledných dňoch silno volali nielen lídri ukrajinskej vlády, ale aj mnohí politici v členských krajinách EÚ alebo v USA. Spomínaný krok podporuje aj Slovensko. „Sme krajina, ktorú to bude bolieť menej. Sú krajiny, ktoré to bude bolieť výrazne viac, pretože majú väčšiu obchodnú aj platobnú bilanciu s Ruskou federáciou,“ uviedol predseda vlády Eduard Heger.

Len pre ilustráciu našich obchodných vzťahov s Ruskom. Slovenského vývozu tam smerovalo asi 1,6 percenta, ruský dovoz tvoril asi tri percentá.

Systém SWIFT vznikol v 70tych rokoch a má centrálu v Belgicku. Je považovaný za akúsi kostru pre bezproblémové medzinárodné platby. Používa sa na cezhraničné transakcie a zohráva významnú rolu v oblasti medzinárodného obchodu. Na systém dohliada belgická centrálna banka v spolupráci s centrálnymi bankami v USA či Británii. Spája približne 11 000 bánk.

Ruský režim sa tak zatiaľ vyhol najhoršiemu scenáru, kedy by bola celá krajina z tohto systému odstrihnutá. Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák upozorňuje, že ak by bolo Rusko z neho vylúčené, transakcie by bolo možné robiť iba využitím iných systémov, povedzme čínskeho systému Chips alebo ruského SPFS. To by ale znamenalo dodatočný čas, no najmä náklady, keďže tieto systémy nie sú tak masívne využívané a majú určité obmedzenia.

„Obchody by zároveň mohli byť vykonávané napríklad v kryptomenách alebo inými formami platieb. Neznamená to teda „úplné odrezanie od platieb,“ ale je to významnou komplikáciou v medzinárodnom obchode,“ vysvetľuje pre Pravdu. Podľa neho niektorí odborníci tiež upozorňujú, že európske platby za energie by sa tým stali takmer nemožné a odrezalo by to úniu od dodávok z Ruska. Zároveň by sa oslabilo postavenie dolára v cezhraničnom obchode.

Sankcie proti ruskej centrálnej banke

Ďalším opatrením bude zrejme zmrazenie aktív ruskej centrálnej banky, ktorá tak príde o stovky miliárd dolárov. Rezervy ruskej centrálnej banky sú na úrovni 643 miliárd dolárov. „V praxi však západní spojenci môžu zmraziť maximálne len zhruba dve tretiny tejto sumy. A to tú časť rezerv, ktorú ruská centrálna banka drží v dolároch, eurách a potenciálne ďalších menách spojencov Západu, ako je japonský jen,“ tvrdí ekonóm Lukáš Kovanda. Sankciám tak podľa neho unikne tá časť rezerv, ktorú má ruská centrálna banka v čínskej mene, a tiež podstatná časť rezerv, ktoré drží v zlate.

Západ by tak mal byť schopný zmraziť zhruba 425 miliárd dolárov. Podľa Kovandu ruská centrálna banka nebude môcť s týmito prostriedkami nakladať, čo ochromí jej možnosť vykonávania menovej politiky. „Historicky ide o bezprecedentný krok,“ píše ekonóm vo svojom komentári.

Rusko sa tak prebudí do úplne nového sveta a jeho mena rubeľ sa ocitne vo voľnom páde, čo môže podľa Kovandu vyústiť v jeho totálny krach. "V tejto súvislosti treba počítať s obrovským nárastom frustrácie a nespokojnosti ruského obyvateľstva, pretože cez víkend sa z občanov Ruska stanú občania pomyselnej „Severnej Kórey“, teda budú dramaticky chudobnejší.

Elina Ribaková z Inštitútu pre medzinárodné financie pre agentúru Bloomberg uviedla, že sankcionovanie ruskej centrálnej banky bude mať pravdepodobne dramatický vplyv na ruskú ekonomiku a jej bankový systém, podobný tomu, ktorý sme videli v roku 1991.

Takýto vývoj by podľa nej zrejme viedol k masívnym výberom bánk a dolarizácii s prudkým výpredajom, vyčerpaním rezerv – a možno aj úplnému kolapsu ruského finančného systému.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #SWIFT #vojna na Ukrajine #centrálna banka