Niektoré ruské banky odpoja zo SWIFT-u, ale peniaze za plyn môžu tiecť ďalej

Medzinárodný platobný systém SWIFT sa pripravuje na zavedenie nových opatrení západných krajín zameraných proti niektorým ruským bankám. Uviedol to vo svojom vyhlásení prevádzkovateľ systému.

27.02.2022 06:51
debata (86)

Európska komisia sa spoločne s lídrami najľudnatejších krajín Európskej únie, Spojenými štátmi, Kanadou a Britániou dohodla na odpojení vybraných ruských bánk od systému SWIFT.

„Spolupracujeme s európskymi orgánmi, aby sme pochopili podrobnosti o subjektoch, na ktoré sa budú vzťahovať nové opatrenia, a pripravujeme sa na splnenie zákonných pokynov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Podľa Financial Times ide o zatiaľ najsilnejšie sankcie dohodnuté v nadväznosti na ruskú ofenzívu proti Ukrajine, ktorá sa začala vo štvrtok a pravdepodobne si vyžiadala už stovky obetí vrátane civilistov. Denník The New York Times však uvádza, že Západ nesiahol po „jadrovom variante“ v podobe úplného odpojenia Ruska od SWIFT-u, takže Rusko môže aspoň zatiaľ ďalej zarábať na predaji plynu do Nemecka, Talianska a ďalších európskych krajín.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v nedeľu na uviedol, že Ukrajina je vďačná za najnovšie kolo finančných sankcií uvalených na Rusko Spojenými štátmi a ich stúpencami. „Ďakujeme našim priateľom za záväzok vyradiť niekoľko ruských bánk zo systému SWIFT“ a za „ochromenie aktív ruskej centrálnej banky“, uviedol.

Po odpojení Ruska od spomínaného systému v posledných dňoch hlasno volali nielen lídri ukrajinskej vlády, ale aj mnohí politici v členských krajinách EÚ alebo v USA.

Systém SWIFT vznikol v roku 1973 a má centrálu v Belgicku. Je považovaný za akúsi kostru pre bezproblémové medzinárodné platby a spája približne 11 000 bánk. Na systém dohliada belgická centrálna banka v spolupráci s centrálnymi bankami v USA či Británii. Podľa BBC sa odhaduje, že ruskú stopu nesie asi jedno percento z viac ako 40 miliónov správ o transakciách, ktoré SWIFT každý deň vyprodukuje.

Očakáva sa, že rozhodnutie vyradiť niektoré banky zo systému SWIFT bude mať výrazný vplyv na Rusko, uviedol denník The Guardian. Bývalý podpredseda ruskej centrálnej banky Sergej Aleksašenko vyhlásil, že na ruskom menovom trhu nastane katastrofa. „Myslím si, že sa prestane obchodovať a potom bude kurz zafixovaný na umelej úrovni ako za sovietskych čias,“ dodal.

Generálny riaditeľ finančnej poradenskej spoločnosti Farr, Miller & Washington Michael Farr sa domnieva, že pre svetové trhy by to mohlo byť prekvapením, ktoré nebude prijaté príliš dobre, pokiaľ to bude znamenať spomalenie medzinárodného obchodu.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #SWIFT #vojna na Ukrajine