Vojna môže odrezať kapitánov priemyslu od strategických surovín. Košickí oceliari odhalili objemy zásob

Podľa súčasného stavu zásob surovín má fabrika naplánovanú výrobu minimálne na 90 dní, aj keby došlo k pozastaveniu dodávok surovín.

24.02.2022 11:34 , aktualizované: 13:15
USS, Kosice Foto: ,
U.S. Steel, Košice
debata (2)

Košická fabrika U. S. Steel funguje aktuálne štandardne. Ako pre agentúru SITA v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine uviedol hovorca oceliarní Ján Bača, vzhľadom na to čo sa deje, veľmi pozorne sledujú a vyhodnocujú vývoj situácie a podnikajú patričné kroky.

(typo - nepouzivat v orise) Plyn Čítajte viac Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

„Ako je napríklad optimalizácia dodávok strategických surovín a úprava stavu zásob s prihliadnutím na možné riziká. Podľa súčasného stavu zásob surovín máme naplánovanú výrobu minimálne na 90 dní, aj keby došlo k pozastaveniu dodávok surovín," uviedol Bača s tým, že detailné informácie o jednotlivých dodávkach a komoditách nebudú poskytovať.

Dramaticky rastie cena energií

Na stále dodávky plynu spolieha aj spoločnosť Duslo Šaľa, ktorá vyrába hnojivá pre poľnohospodárov či močovinu Adblue pre motoristov. Dopady na ekonomiku po covidovej kríze pri tejto vojnovej kríze budú veľké a poškodí každého obyvateľa, firmu i krajinu, upozorňuje generálny riaditeľ Duslo Šaľa Peter Bláha.

„Čo môžeme očakávať absolútne nevieme, od pondelka 21.2. do dnešného poludnia – to je za cca 3,5 dňa sa zvýšila cena elektrickej energie na burze o viac ako 63 percent, dramaticky rastie cena zemného plynu, ropy a ďalších komodít,“ opisuje situácia Bláha s tým, že otázkou budúcnosti tak môže byť aj prípadná dostupnosť jednotlivých komodít v dostatočnom objeme a za rozumné ceny.

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy ešte nechce komentovať ekonomické dopady. „Situácia je zatiaľ príliš čerstvá a všetky podniky dôkladne posudzujú situáciu. Jej vážnosť bude záležať od množstva dnes ešte neznámych faktorov, akými sú napr. ceny energií, inflácia či dostatok surovín. Veríme, že sa situácia čím skôr upokojí,“ informoval generálny sekretár Andrej Lasz.

Správu budeme aktualizovať o ostatné firmy v priemysle.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel #oceľ #vojna na Ukrajine