Ropa vystrelila po ruskom útoku na najvyššiu cenu od roku 2014, rubeľ začal voľný pád a je na historickom minime

Trhy tak reagujú na vojenský útok Ruska voči Ukrajine.

24.02.2022 08:17 , aktualizované: 10:05
ropa Foto:
debata (13)

Ceny ropy vyskočili vo štvrtok zhruba o 5 USD, čo znamená, že cena Brentu prvýkrát za viac než sedem rokov prekonala kľúčovú hranicu 100 USD za barel (159 litrov). V raste pokračovala ďalej a nakrátko dosiahla takmer 102,50 USD/barel. Neskôr sa čiastočne skorigovala a po 7.30 h SEČ sa pohybovala okolo 102,30 USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Napätie na ropných trhoch vzrástlo po tom, ako Rusko v noci zaútočilo na viaceré ciele na Ukrajine. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a ďalších mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy.

(typo - nepouzivat v orise) Plyn Čítajte viac Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Na trhoch sú obavy

Prudké zhoršenie situácie na Ukrajine zvýšilo na trhoch obavy, že by mohlo dôjsť k narušeniu dodávok energií, keďže Rusko patrí k najväčším vývozcom surovín na svete. Na spotrebe ropy v Európe sa podieľa zhruba štvrtinou a na spotrebe zemného plynu viac než tretinou.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli dosiahla do 7.38 h SEČ 102,27 USD (90,15 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 5,43 USD (5,61 %). Predtým nakrátko vyskočila na 102,48 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od septembra 2014.

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 97,02 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to predstavuje rast o 4,92 USD alebo 5,34 %.

Rubeľ sa prepadol

Útok Ruska na Ukrajinu otriasol ruskými trhmi a kurz rubľa sa tak oproti doláru, ako aj oproti euru prepadol na historické minimum. Prepad zaznamenal aj ruský akciový trh, pričom akciový index RTS klesol o 26 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po tom, ako na začiatku týždňa uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu voči susednej krajine. Trhy očakávajú, že tento krok bude znamenať oznámenie podstatne väčších sankcií voči Rusku zo strany západných štátov, než o akých informovali doteraz.

V reakcii na najnovší vývoj klesol kurz rubľa oproti doláru na historické minimum 89,60 RUB/USD. Neskôr sa kurz ruskej meny skorigoval a okolo 8.20 h SEČ dosahoval 87,55 RUB/USD. Aj to však predstavuje pokles zhruba o 8 %.

Pokles na historické minimum zaznamenal kurz rubľa aj oproti euru, keď nakrátko dosiahol 99,99 RUB/EUR. Neskôr sa kurz posilnil na 97,51 RUB/EUR, čo predstavuje pokles o 6,3 %.

Spoločnosť MOEX Group, ktorá prevádzkuje moskovskú akciovú burzu, krátko po otvorení trhov o 5.00 h SEČ pozastavila obchodovanie. Obnovila ho o tri hodiny neskôr.

Otrasom na trhu neunikli žiadne ruské aktíva, pričom prepad zaznamenali akcie aj dlhopisy. Index RTS denominovaný v dolároch sa prepadol o 26 % na 906,96 bodu, čo bola najnižšia hodnota od začiatku roka 2020. Index MOEX denominovaný v rubľoch klesol o 22 % na 2419 bodov.

Najnovší krok Moskvy sa odrazil aj na vývoji výnosov ruských štátnych dlhopisov. Výnosy 10-ročných dlhopisov vzrástli na 10,93 %. To je najvyššia úroveň od začiatku roka 2016.

Zlato rastie

Český ekonóm Lukáš Kovanda upozorňuje, že úlohu bezpečného útočiska pre časy vojny popri americkom dolári a švajčiarskom franku učebnicovo plní aj zlato. „V reakcii na Putinov vpád na Ukrajinu a tamojšie vyhlásenie stanného práva žltý kov vzrástol k svojmu viac ako ročnému maximu. Mieri k úrovni 2000 dolárov za trójsku uncu,“ píše vo svojom komentári.

Akciové trhy dnes podľa všetkého zažijú voľný pád, dodáva ekonóm. „Vojna už poznamenala obchodovanie v Ázii. V Európe a v USA sa ešte len riadne obchodovať začne. Dariť sa však bude surovinám, nielen rope. Teda aj napríklad akciám ťažobných firiem. Posilniť by tiež mohli akcie zbrojárskych firiem,“ dodáva Kovanda.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #vojna na Ukrajine