Zamestnávatelia sa obávajú novej energodane. Žiadajú zmenu zákona

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) s obavami vnímajú proces prijímania zákona o dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením.

14.02.2022 11:08
OSN správa druhy vymieranie hrozba dym vtáky komín Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

RÚZ pozorňuje, že skutočnosť, že vláda opäť obchádza štandardný legislatívny proces a zákon prijíma bez riadneho pripomienkového procesu je výrazom nerešpektovania predvolebných sľubov a záväzkov členov vládnej koalície, ale aj základných princípov právneho štátu.

„Vyzývame kompetentných, aby návrh zákona stiahli z rokovania parlamentu a spoločne so všetkými dotknutými subjektmi začali čo najskôr rokovať o systémových riešeniach zvyšovania cien energií,“ uviedla RÚZ v stanovisku.

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární Čítajte viac Nová daň potopí dostavbu Mochoviec. Nie je na výplaty, v marci zbrankrotujeme, hovorí šéf elektrární

Problém rastúcich cien energií podľa RÚZ nespôsobili Slovenské elektrárne, ako jediný prevádzkovateľ jadrových zariadení na Slovensku. „Riešenie problému s rastúcimi cenami energií nemôže byť otázkou zle pripravených krokov, ktoré môžu mať zásadné negatívne dopady nielen na uvedenú spoločnosť, ale vyvolať sériu kaskádových efektov, ktorá by sa významne dotkla bankového sektora, mnohých dodávateľov a ďalších firiem na Slovensku,“ konštatovala RÚZ.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #jadro #rúž