Za rekordnou cenou hliníka môžu aj športovci na Olympiáde, kde urobili čínski súdruhovia chybu?

Cena hliníka posledné dni nabrala prudký rast a dostala sa na viac ako 13-ročné maximum.

11.02.2022 14:47
Peking 2022, otvárací ceremoniál Foto:
Vtáčie hniezdo, ako prezývajú štadión v Pekingu, počas ceremoniálu.
debata (10)

Žiarska hlinikáreň Slovalco, ale aj čínske taviarne hliníka obmedzili výrobu. Zatiaľ čo slovenská hlinikáreň zápasí s vysokými cenami energií, k tým čínskym fabrikám sa pridal ešte jeden dôvod.

Miestne úrady totiž obmedzili produkciu hliníka aj preto, lebo chceli zlepšiť ovzdušie v Pekingu, kde momentálne prebieha zimná Olympiáda. Silný dopyt ovplyvnený oživením ekonomiky a obmedzená produkcia zapríčinili, že tona hliníka sa predáva za 3200 dolárov, čo je viac ako 13-ročné maximum. Cena hliníka nad 3000 dolárov za tonu bola naposledy pred finančnou krízou v roku 2008, potom sa dramaticky prepadla.

Dôvody rastu kovu

Čína vyrába viac ako polovicu globálnej produkcie hliníka. Bauxit, ktorý je kľúčový na výrobu hliníka dováža z malej africkej krajiny Guinei. Denník Pravda ešte v septembri informoval o tom, ako kvôli politickému prevratu v tejto krajine došlo k obmedzeniu dodávok bauxitu do Číny, čo vystrelilo cenu hliníka.

Hliník, výroba hliníka Čítajte viac Malá africká krajina ženie ceny hliníka do nevídaných výšok. Ľudia pocítia dosahy, aké produkty najviac zdražejú?

Čína však tentokrát obmedzila produkciu hliníka svojvoľne, aby znížila emisie. Čínski výrobcovia totiž spotrebujú veľké množstvo elektriny generovanej uhoľnými elektrárňami, čo má veľký vplyv na kvalitu ovzdušia. A keďže Peking dlhodobo zápasí so smogom a ľudia v niektoré dni majú kvôli nemu problém vidieť na Slnko, rozhodli sa miestni politici s tým niečo pred Olympiádou urobiť.

„Pred začiatkom olympijských hier v Pekingu prišlo k výraznému obmedzeniu produkcie hliníka, aby sa zlepšila kvalita ovzdušia,“ uviedol pre agentúru Reuters analytik spoločnosti WisdomTree Nitesh Shah. Aj preto zrejme počíta s tým, že zvyšovanie dopytu bude mať za následok nárast cien v dlhodobom horizonte.

Produkcia hliníka sa znížila aj v Európe pre energetickú krízu. Napríklad slovenská hlinikáreň Slovalco, ktorej väčšinovým vlastníkom je Norsk Hydro, odstavila začiatkom februára až 90 pecí, čím sa vyhla budúcoročným stratám vo výške desiatok miliónov eur. Hrozí dokonca, že fabrika výrobu úplne ukončí. Dôvodom sú vysoké ceny elektrickej energie.

„Cena elektriny na budúci rok je 150 eur za megawatthodinu. To je trikrát viac ako minulý rok. Fabrike by tak účet za elektrinu stúpol o viac ako 200 miliónov eur,“ vysvetlil generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý. Podľa neho zvýšenie nákladov nedokáže kompenzovať ani rast cien hliníka.

Okrem vyššie spomínaných faktorov zohráva úlohu aj silný dopyt po hliníku, čo súvisí s oživením ekonomiky a eskalujúce napätie na Ukrajine. Súhrn faktorov spôsobil to, že cena hliníka prudko vzrástla.

Analytici banky Goldman Sachs upozorňujú na to, že priemysel by mohol do roku 2023 vyčerpať globálne zásoby hliníka.

Kde sa využíva hliník?

Bežní ľudia si hliník spoja predovšetkým s alobalom či plechovkami. Uplatnenie tohto kľúčového materiálu je však možné aj v elektrotechnike a vo forme zliatin v leteckom a automobilovom priemysle, stavebníctve či potravinárstve. Z jeho zliatin sa vyrábajú napríklad drobné mince či kuchynský riad.

Používa sa tiež vo výrobe áut, okien, dverí, mobilov či inej elektroniky. Vysoká cena hliníka neteší ani pivovarníkov, keďže pivo a radlery v plechovkách tvoria značný podiel na celkovej produkcii.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Čína #hliník