Slovenskí hlinikári na Horehroní už odstavili skoro polovicu pecí. Hrozba prepúšťania je najvyššia v histórii

Spoločnosť Slovalco už odstavila takmer polovicu svojej výroby. Jediný slovenský producent hliníka ešte koncom minulého roka vypol 47 pecí, teraz k nim pribudlo ďalších 44. V súčasnosti je tak v Žiari nad Hronom v prevádzke už iba 135 z 226. Ako informovala spoločnosť, dôvodom postupného obmedzovania produkcie je vysoká cena emisných povoleniek a nečinnosť vlády.

07.02.2022 11:34
SR Slovalco výroba obmedzenie Kollár Foto: ,
V hlinikárni Slovalco obmedzujú pre rast cien silovej elektriny výrobu, ak sa situácia nezmení, hrozí v budúcnosti aj jej úplné zastavenie. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na štvrtkovom tlačovom brífingu v Žiari nad Hronom prisľúbil priemyslu pomoc zmenou kompenzácií z Environmentálneho fondu. Na snímke zľava minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a poslanec Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja Igor Kašper 30. septembra 2021. FOTO TASR – Lukáš Mužla
debata (34)

„Cena elektriny na budúci rok je 150 eur za megawatthodinu. To je trikrát viac ako minulý rok. Fabrike by tak účet za elektrinu stúpol o viac ako 200 miliónov eur. Cena hliníka síce stúpla tiež, ale ani zďaleka nie dostatočne na to, aby vykryla zvýšené náklady. Pri súčasných cenách by podnik budúci rok vygeneroval stratu v desiatkach miliónov eur,“ objasnil generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

mobil, sledovanie, telekomunikácie Čítajte viac Pri tovaroch sa to neskončilo. Rastú už aj ceny služieb. Internet, televízia či paušál vyjdú pre niektorých drahšie

Napriek výraznému obmedzeniu výroby pritom nie je plánované prepúšťanie zamestnancov, pokiaľ nebude prijaté definitívne rozhodnutie o konci výroby. Hrozba úplného ukončenia produkcie v Slovalcu, ktoré dnes zamestnáva viac ako 450 ľudí a ďalších 2500 pracovných miest je priamo naviazaných na jeho fungovanie, je však podľa zverejnenej tlačovej správy najvyššia v histórii podniku.

Cena elektrickej energie dlhodobo stúpa v celej Európe najmä v dôsledku environmentálnej politiky Európskej únie a zavedeného systému emisných povoleniek. Aby sa zabránilo odchodu energeticky náročného priemyslu za hranice Únie, Európska komisia pripravila už v roku 2013 jednotný mechanizmus kompenzácií pre takéto podniky. Na Slovensku však podľa Slovalca bola kompenzačná schéma využívaná len v obmedzenej miere.

Samuel Vlčan Čítajte viac Bude alebo nebude nižšia DPH na potraviny? Vlčan si zavolal novinárov, aby im vysvetlil, kde je problém

„Minulý rok sme dostali kompenzáciu vo výške 5 miliónov eur. Rovnaká fabrika by v susednom Česku či Nemecku získala až niekoľko desiatok miliónov eur,“ uviedol Veselý. Nová schéma kompenzácií sa pritom podľa neho pripravuje veľmi pomaly a ide zlým smerom. „Na základe materiálu predloženého do predbežného pripomienkového konania by Slovalco dostávalo ešte nižšiu kompenzáciu ako doteraz,“ zhodnotil Veselý.

Akciová spoločnosť Slovalco vznikla v roku 1993 s cieľom modernizovať výrobu hliníka, ktorá bola zastaraná a neefektívna. Prvý hliník bol ekologicky prijateľným spôsobom vyrobený 1. júna 1995. Plná výrobná kapacita bola dosiahnutá v decembri 1995. Podnik je výrobcom primárneho hliníka z oxidu hlinitého. Finálnymi výrobkami sú hliníkové zliatiny v tvare čapov na prietlačné lisovanie a primárne zlievarenské zliatiny v tvare bločkov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovalco