Pokračovanie článku: Krízové scenáre: trojdňová zmena, noc na samotke či covid koordinátor. Čo robia firmy proti omikronu?

Zabezpečené dodávky potravín

Pripravené sú aj obchodné reťazce. Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča idú obchodníci momentálne v štandardnom režime a počas pandémie už podobnej situácii viackrát čelili. „V prípade omikronu aj epidemiológovia hovoria, že lockdown nemá zmysel, tým pádom sa znižuje výpadok personálu kvôli OČR,“ opisuje situáciu Krajčovič. Dobre nastavené procesy obchodníkov a prísny režim v distribučných centrách majú zabezpečiť to, aby boli dodávky potravín či drogérie počas vrcholiacej vlny bezproblémové.

Obchodníci majú podľa Krajčoviča nastavené procesy tak, aby čo najviac chránili na pracovisku nielen svojich zamestnancov, ale aj zákazníkov a aby zvládli aj výpadok zamestnancov bez ohrozenia chodu prevádzok. V tom prvom prípade ide o minimalizovanie rizika reťazenia vírusu v obchodných prevádzkach. V druhom prípade zasa o spoluprácu s pracovnými agentúrami, ktoré majú zabezpečiť vykrývanie nielen zamestnancov, ktorí sa ocitnú v karanténe, ale aj prípadné výpadky pre OČR.

Kľúčové sú pre obchodníkov aj distribučné centrá, kde sú podľa Krajčoviča nastavené režimy ešte prísnejšie, pretože výpadok distribučných centier by spôsobil problémy v zásobovaní obchodných prevádzok. Sú tam špeciálne upravené režimy stretávania sa, aby sa predišlo reťazeniu vírusu. „Rovnako tam máme prísne nastavené pravidlá dodávok tovaru pri vykládke alebo nakládke, keď šoféri neprichádzajú do kontaktu s pracovníkmi distribučných centier, špeciálne ak to nie sú naši zamestnanci logistiky,“ uzatvára Krajčovič.

Nárast počtu pozitívne testovaných či zamestnancov v karanténe evidujú aj v košických oceliarňach a žilinskej automobilke. „Väčší nárast by mohol mať negatívny dosah na plynulosť výroby,“ tvrdí pre Pravdu Tomáš Potoček zo spoločnosti Kia Slovakia.

V U.S. Steel Košice síce zaznamenali vzostup pozitívnych prípadov, ale výroba pokračuje v štandardnom režime. „Prax ukazuje, že dôsledné používanie respirátorov a sociálny odstup dokážu znižovať riziko nakazenia,“ dodáva hovorca košickej oceliarne Ján Bača.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zamestnanci #omikron