Slovalco odstavilo vyše 90 pecí. Prepúšťaniu sa zatiaľ bránia

V hlinikárni Slovalco v Žiari nad Hronom je od piatku v prevádzke už len 135 z celkového počtu 226 pecí. Spoločnosť tak pre vysoké náklady na elektrickú energiu dokončila redukciu produkcie hliníka na 60 percent výrobnej kapacity, ktorú avizovala na prelome rokov. Pre TASR to potvrdil generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

04.02.2022 14:59
Hliník, výroba hliníka Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Museli sme pristúpiť k odstaveniu výroby primárnych zlievarenských zliatin pre automobilový priemysel. Objednávky pre zákazníkov zabezpečuje materská spoločnosť Hydro z ostatných zdrojov v iných krajinách,“ priblížil Veselý.

Spoločnosť napriek redukcii produkcie, ktorá predstavuje ročný pokles výroby hliníka o 35.000 ton, neprepustila žiadneho zamestnanca. V Slovalcu naďalej ostáva zachovaná výroba hliníkových čapov, ktoré sa využívajú v stavebníctve. Pracovné sily si chce spoločnosť udržať pre prípad, že sa situácia s cenami energií stabilizuje, alebo sa podporu energeticky náročných podnikov rozhodne legislatívne riešiť vláda.

technika, prax, vysvetľovanie, duálne vzdelávanie Čítajte viac Školy a prax ako v Nemecku. Firmy našli návod, ako do 10 rokov opraviť náš pracovný trh

„Stále veríme, že kompetentní predstavitelia štátu začnú konať a za slovami budú nasledovať činy. Týka sa to zosúladenia podmienok podnikania v energeticky náročnom priemysle s podmienkami, ktoré majú naši konkurenti v ostatných krajinách Európy,“ dodal Veselý.

Slovalco je jediným výrobcom hliníka na Slovensku, v súčasnosti sa zameriava na recykláciu hliníka s mnohonásobne nižším ekologickým dosahom ako má primárna výroba z oxidu hlinitého. Hlinikáreň zamestnáva takmer 450 ľudí. Jej väčšinovým vlastníkom je svetový hliníkový gigant Norsk Hydro, menšinovým spoločnosť Penta Investments.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #priemysel #hlinikáreň #ceny energií