Pokračovanie článku: Riziká sú čoraz vyššie. Guvernér Kažimír vysvetľuje, prečo ECB nezasiahla proti rekordnému rastu cien

„Čo sa Slovenska týka, očakávame, že inflácia bude vrcholiť na jar tohto roku. O nemilé prekvapenia, žiaľ, nie je núdza, no ak sa situácia vo svete upokojí, bude to mať pozitívny vplyv na ceny u nás Slovensku, tiež v druhej polovici roka," uvádza Kažimír.

Kľúčovou vecou bude podľa guvernéra ďalší vývoj na svetových trhoch s komoditami. Súčasné očakávania na globálnych komoditných trhoch pritom nenaznačujú ďalší výrazný rast cien energií v priebehu tohto roka a ani v ďalších rokoch.

Banka zároveň očakáva postupnú normalizáciu situácie v globálnej logistike, vo výrobe a dodávkach surovín a súčiastok. Ak by ani nedošlo k poklesu cien komodít, stabilizácia ich úrovne z definície znamená pominutie inflačných tlakov z tohto zdroja.

„Na Slovensku by to znamenalo, že v budúcom roku už regulované ceny nepôjdu hore v takej miere, ako v tomto roku. Z týchto dôvodov by inflácia mala poklesnúť výraznejšie začiatkom budúceho roka po pozvoľnom poklese v priebehu tohto roka," dodáva v komentári.

Na záver guvernér zdôrazňuje, že dôležité je, akým tempom ceny rastú. Tvrdí, že mierny rast cien je zdravý a stabilný, rast cien na úrovniach okolo 7 percent želaný nie je. Úroveň, ktorá je v poriadku, sú 2 percentá. To je cieľ, kam chcú infláciu dostať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #NBS #Kažimír