Spustilo sa podávanie žiadostí o preplatenie nákladov na testovanie

Firmy už môžu požiadať o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov za január. Žiadosti je možné podávať elektronicky cez portál verejnej správy. V stredu o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Rezort hospodárstva odporučil firmám, aby pre zníženie administratívnej záťaže podali jednu spoločnú žiadosť za december aj január.

02.02.2022 09:40
Ag. test / Korona / Testovanie / Foto:
Ilustračná fotka
debata

„MH očakáva desiatky tisíc žiadostí, čo bude náročné na spracovanie. Ministerstvo preto prosí podnikateľov o trpezlivosť a súčinnosť, nie je nutné podať žiadosť hneď v prvých hodinách a dňoch po spustení systému,“ uviedol rezort. Na podanie žiadosti o preplatenie nákladov na testovanie bude podľa MH dostatok času. „Zároveň upozorňujeme, že ministerstvo nebude zasielať informáciu o schválení žiadosti, ale iba upozornenie o neschválení, aby mali žiadatelia možnosť podať novú opravenú žiadosť,“ dodalo MH.

Čína, akcie, burza Čítajte viac Slovenské firmy získali vlani od investorov miliardu eur. Ktoré odvetvie lákalo najviac?

Za december sa bude preplácať za jeden test päť eur, za január je suma kompenzácie stanovená na štyri eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého zamestnanca. Ministerstvo hospodárstva odhaduje náklady na preplatenie povinného testovania zamestnancov spolu za mesiace december a január na približne 60 miliónov eur. O túto sumu rezort už požiadal aj ministerstvo financií.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #testovanie