Pokračovanie článku: Sme rekordéri v zadlžovaní sa, onedlho môže prísť stopka. Ako sa budú vyvíjať úroky na pôžičkách a hypotékach?

ECB nekoná, susedia áno

ECB nepohne sadzbami, pokiaľ nebude vnímať trvalejšie cenové tlaky, myslí si ekonóm Horváth. Ceny energií a potravín dnes rýchlo rastú, ale budúci rok sa majú výrazne spomaliť. „Vývoj v nasledujúcich rokoch vidíme pre Slovensko priaznivo a jednou z podmienok je nerobiť na úrovni eurozóny unáhlené kroky. Sadzby teda v blízkej budúcnosti zrejme u nás hore nepôjdu,“ očakáva Horváth.

Úroky na hypotéky nahor tak skoro nepôjdu, myslí si tiež Vladimír Baláž, s ktorým sa Pravda rozprávala o vyhliadkach v roku 2022.

Domy v satelitoch Bratislave sú stále populárne. Čítajte viac Satelitový boom v okolí Bratislavy pokračuje. Pandémia záujem o bývanie v dome na dedine ešte zvýšila

Zvyšovanie úrokov má negatívne následky, pretože zabrzdí ekonomiku. Podniky aj domácnosti majú drahšie úvery, čo niektorých presvedčí, aby si úver nebrali. Ak sa tak stane, uberú z práce stavbárom na domoch, výrobným závodom a podobne. Preto s tým banky narábajú veľmi opatrne. Nežiaduce účinky sú príliš výrazné, hovorí ekonóm Baláž.

Rast cien má však aj pozitívne následky. Čím rýchlejšia inflácia, tým rýchlejšie sa znižuje dlh. Náklady aj prínosy musia centrálni bankári pozorne zvažovať. „Európska banka vyhodnotila, že náklady na spomaľovanie inflácie by boli vyššie ako potenciálne prínosy. Ešte stále ju vnímajú ako dočasný fenomén po pandémii, ktorý sa stabilizuje ako zamrznutá kolóna na diaľnici, ktorá sa rozjazdí. Či to tak bude, samozrejme, ukáže len budúcnosť,“ prognózuje ekonóm Baláž.

Ľuďom na Slovensku nahráva ešte jeden faktor – veľká konkurencia medzi bankami. V záujme získania čo najviac klientov sa pretekajú v ponúkaní lepších podmienok. To má za následok čoraz lacnejšie a lacnejšie úroky na pôžičkách, ktoré pravidelne klesali posledné roky.

Inflácia robí problémy nielen u nás, ale aj v Česku či v Maďarsku. Medziročný rast spotrebiteľských cien v Česku by v prvých mesiacoch roka 2022 mohol dosiahnuť osem percent. Centrálni bankári sa preto rozhodli, že zatiahnu brzdu. Česká národná banka zvýšila tesne pred Vianocami kľúčovú úrokovú sadzbu až na 3,75 percenta.

Rovnako ako Česi, tak aj Maďari zaťahujú brzdu a zvyšujú úroky. Maďarská centrálna banka na prelome rokov opäť zvýšila svoj kľúčový úrok, už siedmy raz po sebe. Zvýšila ho na úroveň 2,4 percenta. Spotrebiteľské ceny v tejto susednej krajine vzrástli v novembri 2021 medziročne o 7,4 %, čo je takmer 14-ročné maximum. Na porovnanie, ECB drží kľúčovú sadzbu na nule.

„Ekonomické poučky hovoria, že ak rastie inflácia, bojujte s ňou zdvihnutím úrokovej sadzby. V tomto je ale možné, že sa ČNB ako aj MNB mýlia, pretože v ich podmienkach je značná časť inflácie importovaná v podobe cien energií a nevychádza z rastu domáceho dopytu. Rýchly rast domácich sadzieb tak utlmí dopyt, ale s externými cenami energií neurobí nič,“ hovorí o situácia analytik Acrsoss Private Investments Dominik Hapl.

Na Slovensku dosiahla rekord v decembri, a to 5,8 percenta. NBS pritom očakáva, že na začiatku tohto roka dosiahneme rast cien vo výške sedem percent.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úroky