Pokračovanie článku: Sme rekordéri v zadlžovaní sa, onedlho môže prísť stopka. Ako sa budú vyvíjať úroky na pôžičkách a hypotékach?

Dlh natesno nie je dobrý

Vysoké zadlženie môže byť v budúcnosti veľmi nebezpečné. Ak by sa napríklad dlžníkom zdvíhali úroky, viac by museli platiť za splátky. V súčasnosti mesačná splátka stotisícovej hypotéky na 30 rokov s úrokom 0,87 percenta vychádza takmer na 316 eur. Ak by úrok poskočil o jeden percentuálny bod, splátka by sa predražila o 47 eur. Ročne by to vyšlo dlžníka o 564 eur viac. Dotklo by sa to najmä ľudí s dlhom natesno. Teda tým, ktorým nezostávajú takmer žiadne peniaze po splácaní svojich dlhov.

Milan Krajniak Čítajte viac Dôchodkové úspory nezarábali všetkým. Rozdiely sú priepastné, kto mal najvyššie výnosy? (+ tabuľky)

V ohrození sú aj ľudia, ktorým sa koniec splátok napríklad na hypotékach pretiahne až do dôchodku. Ide o relatívne nový trend, na ktorý upozornila aj NBS. Ak sa pozrieme na úvery, kde sú obaja dlžníci v dôchodkovom veku v čase splatnosti úveru, je to zhruba 35 percent. Ak je to jeden dlžník v dôchodkovom veku, hovoríme už o polovici poskytovaných úverov. Čísla postupne rastú a riziká súvisia najmä s tým, že čím neskorší dôchodkový vek je, tým väčší šok môžete zažiť, hovorí ekonóm NBS Marek Ličák, ktorý zodpovedá za oblasť finančnej stability na Slovensku.

Prirodzene, čím je človek starší, tým viac sa mu zhoršuje zdravie. V penzii môže prísť o väčšinu svojho príjmu a keď nemá úspory, nastáva problém. NBS má v úmysle sa témou hlbšie zaoberať aj do budúcnosti.

Podobné problémy môžu nastať aj pri spotrebných úveroch. Ak si niekto požičal desaťtisíc eur na päť rokov so 7-percentným úrokom, mesačne zaplatí 198 eur. Ak by však došlo k zdraženiu úveru o jeden percentuálny bod, splátka by sa predražila takmer o päť eur. Ročne by tak človek zaplatil o 60 eur viac.

Odborníci preto radia, aby ľuďom aj po splátkach zostali nejaké úspory navyše. Nielen na neočakávané výdavky, ale aj pre prípadný rast úrokov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úroky