Sme rekordéri v zadlžovaní sa, onedlho môže prísť stopka. Ako sa budú vyvíjať úroky na pôžičkách a hypotékach?

Rekordný rast cien prekvapil takmer všetky vyspelé krajiny na svete. Inflácia dosahuje rekordné čísla, preto sa viaceré centrálne banky rozhodli proti nej bojovať. A to tak, že zvyšujú kľúčové úrokové sadzby.

27.01.2022 16:56
dom, peniaze, mince, bankovky, euro, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Od nich sa odvíja cena peňazí v ekonomike. Keďže zvýšenie úroku znamená zdraženie ceny peňazí, ľudia si viac priplatia za splátky svojich pôžičiek.

Slovensko ako krajina platiaca eurom spadá pod Európsku centrálnu banku (ECB). Ekonómovia vo Frankfurte zatiaľ vývoj inflácie pozorne sledujú. ECB zatiaľ úroky zvyšovať v krátkodobom horizonte neplánuje. Myslí si totiž, že vysoký rast cien je iba dočasný a onedlho by sa mali ceny vrátiť do normálu.

financie, finančný poradca, finance adviser Čítajte viac Na naše úvery už nestíhajú ani platy. Dlhy Slovákov rastú najrýchlejšie v EÚ

„Očakávame, že súčasné zrýchlenie tempa rastu cien je v rozhodujúcej miere len dočasné. V nasledujúcich rokoch by sa inflácia mala aj u nás, aj v eurozóne vrátiť k nižším úrovniam,“ myslí si hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Michal Horváth.

Ak by vysoký rast cien pretrvával celý rok, ECB nevylučuje, že v decembri by sadzby zvýšila. Ak by táto situácia nastala, ľuďom by sa predražili splátky na spotrebných úveroch a hypotékach. V súčasnosti si Slováci užívajú najlacnejšie úroky v dejinách. Nové hypotéky v novembri minulého roku dávali banky priemerne za 0,87 percenta. Na porovnanie, priemerný úrok na hypotékach v Česku je 2,99 percenta.

Lacné peniaze sú jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia zadlžujú. Slováci sú v tomto smere rekordéri. Za posledných päť rokov im rástol dlh v pomere k príjmom najrýchlejšie spomedzi krajín EÚ. Predbehli sme všetkých – Francúzov, Nemcov, ale aj Čechov či Poliakov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #úroky