Slovenskí IT špecialisti expandujú na východ. Kúpili tri spoločnosti na Balkáne

Webhostingová spoločnosť Webglobe so sídlom na Slovensku si upevňuje svoju pozíciu v Európe. Bude pôsobiť už v troch krajinách Európy. Svoje ďalšie akvizície plánuje na českom a srbskom trhu. Netají sa tým, že v budúcnosti by chcela expandovať aj do ďalších krajín.

27.01.2022 11:32
Strecko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Webglobe sa zaoberá poskytovaním webových, e-mailových aj cloudových služieb. Jej cieľom je uľahčiť podnikateľom vstup do digitálneho prostredia a poskytnúť im podporu pri jeho rozvoji. Firma je na trhu už viac ako 20 rokov. Počas svojho pôsobenia dlhodobo
zastáva druhú pozíciu najsilnejšej webhostingovej spoločnosti na Slovensku. Dnes jej portfólio obsahuje celkovo šestnásť značiek. V súčasnosti obsluhuje približne stotisíc zákazníkov a spravuje viac ako tristotisíc domén v troch krajinách.

Vo štvrtok oznámila, že vstupuje na srbský trh. Do portfólia zaraďuje tri tamojšie webhostingové spoločnosti NINet, Eutelnet a Panet. "Ich kúpou sme začali našu expanziu na Balkán, ktorý má do budúcnosti veľký potenciál. Ide o trh, ktorý je veľmi špecifický a jeho postupnú konsolidáciu vnímame ako strategickú. Všetky tri spoločnosti výborne zapadajú do nášho portfólia a na spoluprácu sa veľmi tešíme,” uviedol Igor Strečko, spolumajiteľ a riaditeľ Webglobe.

Zatiaľ má spoločnosť v pláne pokračovať v odkupovaní ďalších menších firiem v Čechách. "Na český trh sme vstupovali ako neznáma spoločnosť. Dosiaľ sme na ňom preinvestovali osem miliónov eur a kúpili sedem českých spoločností. V konsolidácii tu chceme pokračovať aj naďalej,” spresnil Strečko.

Čína, akcie, burza Čítajte viac Slovenské firmy získali vlani od investorov miliardu eur. Ktoré odvetvie lákalo najviac?

Webglobe v roku 2019 pribral k sebe investora zo Slovenska Sandberg Capital. Firma sa zameriava na investovanie do menších a stredne veľkých spoločností na Slovensku. Vo Webglobe tak získala majoritný podiel. "Klientom chceme ponúkať najmodernejšie manažované služby. Budúcnosť zároveň nevidíme len v poskytovaní hostingu, ale aj v tom, ako vieme klientom uľahčiť vstup do digitálneho sveta a pomôcť im, aby ich podnikanie rástlo a bolo úspešné. Na Balkáne vidíme široký priestor na rozširovanie a skvalitňovanie služieb,” informoval Jakub Krajčovič, investičný manažér Sandberg Capital.

Webglobe postupne skupuje ďalšie a ďalšie menšie spoločnosti, ktorých majitelia mnoho ráz zostanú spolupracovníkmi a zastávajú naďalej vedúce funkcie. Podľa Strečkových slov sa prevádzkovatelia odkupujúcich spoločností často nepýtajú na cenu odkúpenia, ale skôr na budúcnosť, kam sa ich spoločnosť môže dostať.

"Spojením síl s ďalšími firmami, a hlavne s materskou firmou Webglobe vieme posunúť úroveň našich služieb o míľový krok ďalej. Malá firma má limitované možnosti rozvoja, po spojení však budeme vedieť priniesť klientom omnoho viac produktov, za ktorými bude stáť väčší a silnejší tím,” povedal Dušan Pančevac, majiteľ firmy Panet, ktorý po akvizícii posilní tím Webglobe.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #expanzia #webhosting